Remek-delo u kolekciji Galerije Matice srpske: Otkupljena slika "Banović Strahinja" (FOTO/VIDEO)

15.02.2024

12:15

0

Jedini umetnik 20. veka koji se školovao u Londonu

Remek-delo u kolekciji Galerije Matice srpske: Otkupljena slika "Banović Strahinja" (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije juče je u novasadskoj Galeriji Matice srpske, u predstavljen program "Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca".

Vasa Pomorišac je kao poslednji stipendista Matice srpske jedini umetnik 20. veka koji se školovao u Londonu.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Njegova dela čuvaju se u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu.

Ovom prilikom, je predstavljena slika Vase Pomorišca "Banović Strahinja" iz 1936. godine koju je Galerija Matice srpske, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, otkupila za svoju kolekciju u želji da upotpuni opus dela sa nacionalnim motivima.

Srpski srednji vek na moderan način

Galeriju je posetio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije koji je rekao da je važno da dok proslavljamo Dan državnosti pokažemo da umemo da komuniciramo i sa našom istorijom iz srednjeg veka, jer smo još tada imali ustav.

- Kao narod i kao društvo ne komuniciramo dovoljno sa našim srednjim vekom. Mi smo narod koji nema ni jednog svog srednjevekovnog vladara na novčanici i često se ponašamo kao da je naša istorija počela 1804.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

To je značajna godina, ali naša istorija traje mnogo duže i ovo možda jeste prilika da kroz proslavu Dana državnosti pokažemo i značaj srednjeg veka. Posebno je značajna u tome uloga naših umetnika, a kad pogledate slike Vase Pomorišca vidite potrebu da nam predstave srpski srednji vek na moderan način. Srećan sam što je otkupljena slika “Banović Strahinja" i što smo zemlja koja vraća slike svojih umetnika - rekao je Vesić.

"Banović Strahinja" naslikan 1936. godine

Sliku "Banović Strahinja" Vasa Pomorišac je naslikao 1936. Galerija Matice srpske, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, otkupila ju je za svoju kolekciju u želji da upotpuni opus dela sa nacionalnim motivima.

TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/
 

Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske istakao je značaj ovog dela.

- Drago nam je da među dela jednog od poslednjih stipendista Matice srpske Vase Pomorišca možemo uvrstiti sliku “Banović Strahinja”. Ovo izuzetno delo biće otkupljeno od njegovog sina Gordana Pomorišca zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i obogatiće kolekciju Galerije Matice srpske. Upravo od njegovih naslednika smo čuli da je od svih epskih pesama Pomorišac najviše cenio pesmu "Banović Strahinja" koju je Vuk Karadžić objavio sredinom 19. veka.

Na izložbi ste u prilici da vidite i slike koje predstavljaju druga poznate epske pesme, međutim, ova se pridružuje remek delima naše galerije jer se ističe arhetipskom predstavom viteza na propetom konju - rekao je Vuksanović.

Kao jedan od osnivača društva umetnika Zograf, Pomorišac je svojim autentičnim stilom stvarao umetnička dela inspirisana srpskom umetničkom tradicijom.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike