Mučna, potresna i brutalna priča o užasima rata u Jugoslaviji: Premijera predstave "Top je bio vreo" u Ateljeu 212 (FOTO)

06.02.2024

10:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je prva pozorišna adaptacija istoimenog romana Vladimira Kecmanovića

Mučna, potresna i brutalna priča o užasima rata u Jugoslaviji: Premijera predstave "Top je bio vreo" u Ateljeu 212 (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Beogradska premijera predstave “Top je bio vreo” Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je sinoć u Ateljeu 212. Novi projekat je rađen prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Ivane Dimić, i režiji Nenada Todorovića, nekadašnjeg upravnika NP Priština.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Ratne strahote na prostoru bivše Jugoslavije

U pitanju je prva pozorišna postavka romana „Top je bio vreo“, koji je osvojio nagradu "Meša Selimović". Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Velika glumačka ekipa

U veoma mučnoj, brutalnoj i nadasve potresnoj predstavi o užasima rata igra velika glumačka ekipa: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Autor romana „Top je bio vreo“ Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča, a po njegovim delima postavljene su četiri predstave u Srbiji. Bio je jedan od scenarista TV serija "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Državni službenik".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Autor dramatizacije Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac, dramaturg, bivši upravnik Ateljea 212. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest originalnih drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Dimić je dobitnica mnogih književnih i pozorišnih nagrada, među kojima je i NIN-ova za roman „Arzamas“ (2016), po kome je i napisala dramu za produkciju Zvezdara teatra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike