Vladimir Kecmanović o romanu koji je uzburkao javnost zbog masakra u „Ribnikaru“: Đavole može da prizemlji samo Bog

02.06.2023

16:49

0

Autor: Dejan Ćirić

Optužbe protiv pisca su "kao kad bi Dostojevskog optužili za promociju samoubistva", istakla je Mirjana Bobić Mojsilović

Vladimir Kecmanović o romanu koji je uzburkao javnost zbog masakra u „Ribnikaru“: Đavole može da prizemlji samo Bog
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Pisac Vladimir Kecmanović izjavio je da je imao potrebu da napiše roman "Kad đavoli polete" zbog navale političke korektnosti koja je počela da vređa inteligenciju i da postaje fizički pritisak.

Govoreći na promociji ovog dela u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru Beograda, Kecmanović je dodao da "priča koja se nije desila" u romanu predstavlja metaforu za savremeni svet.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- To je svet u kome je večita eksplotacija dobila nove oblike, a hipokrizija dovedena do krajnje tačke, gde je crno belo, a belo crno. Pitam se da li je Džordž Orvel bio toliko genijalan da to predvidi ili ovi danas koriste njegove projekcije kako im odgovara - naveo je Kecmanović.

Politički nekorektan roman

Kecmanović u romanu govori o bogatom Amerikancu čiji usvojenik, srpski dečak Mladen, vrlo brzo shvata da sa njegovim starateljem nije baš sve kako treba i da je raj u koji je doveden nešto sasvim treće, nešto zlokobno i nasilno.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Izdavačka kuća Laguna je saopštila da je "Kad đavoli polete" politički nekorektan roman, između drame i trilera. Kecmanović je ocenio da "đavole može da prizemlji samo Bog", dobivši aplauz posetilaca u ispunjenoj knjižari.

Brutalno istinit

Književnica Mirjana Bobić Mojsilović je ocenila da je Kecmanović napisao "brutalan i brutalno istinit" roman.

- Ovo je muški roman po jeziku koji Vlada koristi da opiše jednu veliku temu zapadne civilizacije. Pročitala sam ga kao neverovatno tačnu i istinitu metaforu o trenutku u kome živimo, ne proteklih deset, nego 100, 200 godina - ocenila je Bobić Mojsilović.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Prema njenim rečima, "Kad đavoli polete" je "priča o lomljenu čoveka i o psihičkom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju".

Užas okružuje knjigu i pisca

Bobić Mojsilović je primetila i da "užas okružuje knjigu i Kecmanovića", pošto, kako je navela, botovi optužuju knjigu i pisca "za užasne događaje".

Navevši da su takve optužbe protiv Kecmanovića bile "kao kad bi Dostojevskog optužili za promociju samoubistva", Bobić Mojsilović je dodala da se dešava da ljudi odlučuju da se okrenu protiv knjige i pisca, koji je "ni kriv ni dužan napisao istinu".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Knjiga je duboko protiv nasilja, iako se bori brutalnim kontekstom i tekstom, ali utoliko je delotvornija - naglasila je Mirjana Bobić.

Iz nehata govori o nečem vrlo važnom

Pisac Vladimir Tabašević je istakao da mu se kod Kecmanovića dopada "njegova isprekinuta, krnja rečenica koja svojim stilom i formom sugeriše temu kojom se bavi".

- U poplavi paraliterature, angažovane književnosti koja ima za cilj promovisanje određene vrste ideoloških stanovišta, Kecmanović uspeva da iz nehata talentom progovori nešto što je prilično važno - ocenio je Tabašević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike