Održana premijera predstave "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi": Poetska istorija o jednom čoveku (FOTO)

28.01.2024

10:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo dramsko delo je višestruko značajno, ne samo kao plod višedecenijskog istraživanja Milovana Vitezovića, već i kao njegovo zavetno delo

Održana premijera predstave "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi": Poetska istorija o jednom čoveku (FOTO)
Copyright ATA Images/Zorana Mandić

Drama Milovana Vitezovića "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi", u adaptaciji Ivane Dimić i režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena na Savindan, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Ovo dramsko delo je višestruko značajno, ne samo kao plod višedecenijskog istraživanja Milovana Vitezovića, već i kao njegovo zavetno delo na jednu od najznačajnijih tema iz srpske istorije, kojem će mnogi reditelji moći u budućnosti da se vraćaju i da ga obrađuju.

Najveća dela Svetog Save

- Radnja drame prati kako je Sveti Sava organizovao crkvu, državu, uveo zakone, obrazovanje, bolnice, bio diplomata, mirio zaraćene… pa sve do smrti u Trnovu. Ivana Dimić je odlično sažela tekst stavljajući u fokus kasniji period života oca i sina, tokom koga se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeun i Sveti Sava - rekao je u najavi premijere reditelj Milan Karadžić.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Naslovna uloga pripala je Goranu Šušljiku, a on je sinoć podelio Veliku scenu Narodnog pozorišta sa Miodragom Krstovićem, Borisom Pingovićem, Nebojšom Kundačinom, Vladanom Gajovićem, Zlatijom Ivanović, Suzanom Petričević, Bojanom Stefanović, Ivom Ignjatović, Zoranom Ćosićem, Bojanom Krivokapićem, Gojkom Baletićem i Darkom Tomovićem.

ATA Images/Zorana Mandić
 

Uspeo da pobedi teške okolnosti

Goran Šušljik je ranije, najavljujući predstavu rekao da je sa kolegama pokušao da napravi poetsku istoriju o jednom čoveku, ali ne samo o njemu.

ATA Images/Zorana Mandić
 

- To je porodična drama na fonu istorijskih događaja koji su bili užasno komplikovani. Jedan čovek, Sveti Sava, uspeo je da pobedi sve teške okolnosti, da napravi državu, autokefalnu crkvu, da miri braću, utišava strasti velikih sila - rekao je glumac.

Prva repriza biće održana 29. februara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike