Novi roman Ivane Dimić „Iz mrtvog ugla“: Nerođeni junak i đavolska družina u Beogradu

16.11.2022

13:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije

Novi roman Ivane Dimić „Iz mrtvog ugla“: Nerođeni junak i đavolska družina u Beogradu
Ivana Dimić - Copyright ATA Images/M.M.

Napisana u stilu Ninovom nagradom ovenčanog „Arzamasa“, nova knjiga Ivane Dimić „Iz mrtvog ugla“ nalazi se između prozne i dramske forme sa elementima fantastike.

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije, iz ugla još nerođenog junaka, kao što su to u romanu Dimićeve uradile tri personifikacije jedne nerođene osobe: Ilija, Drina i Blizanac.

Osim troje nerođenih, tu je i jedna đavolska družina koja posećuje današnji Beograd, po svemu nalik na Volandovu svitu iz Bulgakovljevog „Majstora i Margarite“.

Promo/Laguna
 

Priča o veri u reč i praštanju pre greha

Istovremeno, ispovest Ilije, Drine i Blizanca intimna je tužbalica o drami identiteta ispričana dopadljivim i besprekornim stilom, povest o porodičnim nesporazumima i zamkama samoostvarenja, priča o veri u reč i praštanju pre greha, ali istovremeno i alegorija o neuspešnoj misiji demonskih sila tamo gde su demoni već nastanjeni.

- Ovaj roman spada u žanr fantastike gogoljevskog tipa. Glavni junak nije nikad rođen, ali je svejedno sklon umnožavanju i pripovedanju svog izmišljenog života. Toliko mu se sviđa da živi da napokon uspeva da se nametne i odživi svoju literarnu sudbinu zajedno sa ostalim likovima - rekla je Ivana Dimić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike