"Čak i one glupe kamere mogu da budu upotrebljene, a da film bude pametan": Otvoren 17. Kustendorf (FOTO)

24.01.2024

08:20

0

Autor: Dejan Ćirić

U takmičarskom programu naći će se 17 ostvarenja koja će se boriti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje

"Čak i one glupe kamere mogu da budu upotrebljene, a da film bude pametan": Otvoren 17. Kustendorf (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Pod sloganom ''Ne nadzor, kinematografija!'' na Mećavniku, na Mokroj Gori, sinoć je otvoren 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf. Ministarka kulture Maja Gojković rekla je na ceremoniji otvaranja da će Mokra Gora naredna četiri dana biti evropska i svetska prestonica filma u njegovom najkreativnijem i najprefinjenijem izdanju, onom koje slavi umetnost i u kome estetika filmskog izraza i lepota filmskog jezika imaju primat nad surovim zakonima filmske industrije i komercijalizacije, ne samo kulture već i čitavog života.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Prave umetničke vrednosti nađu put do ljudskog srca

- Već 17 godina ovo je mesto okupljanja ljubitelja "sedme umetnosti", dobrim delom i zbog toga što je Kustendorf pobeda sadržine nad formom, nadahnuća nad rutinom, originalnog nad svakodnevnim. Ovaj festival je i trijumf umetnosti kao najviše tvorevine ljudskog duha, koja budi najfinija osećanja, opija svojom magijom i bezgraničnim putevima mašte vodi nas na nezaboravna putovanja - kazala je Gojković.

Ona je navela i da je Kustendorf među najznačajnijim, a svakako jedan od najautentičnijih filmskih festivala današnjice i zato što pažljivo neguje svoje vernu publiku i iz godine u godinu privlači novu, kao i da ga dodatno posebnim čini neponovljivi osećaj slobode u vremenu u kome spektakl i relativizacija stvaralaštva teže da potisnu kvalitet i originalnost.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

- Srećom po čovečanstvo, prave umetničke vrednosti, makar to činile u tišini i nekim samo njima poznatim načinima, uvek nađu put do ljudskog srca i duše. Sloboda stvaralaštva jedna je od najvećih univerzalnih vrednosti i ona je, baš kao i slogan ovogodišnjeg festivala, "Ne nadzor, kinematografija!", u večnoj disharmoniji sa bilo kojom vrstom autoriteta imaginarnog Velikog brata ili zakonima tržišta -  istakla je ministarka i navela da joj je posebno zadovoljstvo što će na ovogodišnjem festivalu biti film „Lost Country“, srpskog autora Vladimira Perišića, koji se juče takmičio za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada u Francuskoj „Limijer“.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Promena funkcija kamere

Performans inspirisan filmom „Undergraund“ u režiji Emira Kusturice izveli su studenti treće godine glume Akademije umetnosti iz Beograda, a slogan „Ne nadzor, kinematografija!“ izneo je Miki Manojlović. Sa festivala je poručeno da sloganom Kustendorf želi da ukaže na promenu funkcije kamere koja je u našem vremenu postala od mašine za vizije, mašina za nadziranje, ali i da pokaže da ta promena nije nužno nepovratna.

Osnivač festivala Emir Kusturica je italijanskom reditelju Mateu Garoneu dodelio nagradu „Drvo života“.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

- Uvek je čast primiti nagradu, ali primiti nagradu od najbitnijeg reditelja u mojoj karijeri je specijalno, tako da sam jako zahvalan Emiru za sve, što me je pozvao da budem na festivalu, za nagradu, na energiji i podršci, i osećam se kao deo porodice - rekao je Garone.

Glupe kamere

- Kao predstavnik najmlađe generacije filmskih radnika koji dolaze na ovaj festival, ali nažalost u godinama kada čak suza može da poteče i na reklame ili na bronzane nagrade, veoma mi je drago kad sretnem ponovo filmskog reditelja čiji mi je prvi film pokazao da postoje nacije u Evropi koje štite filmsko nasleđe, a to je Mateo sa filmom "Gomora". Kad sam video taj film meni se i plakalo i smejalo i sve ono što običan gledalac treba da preživi na filmu, to je film koji u najboljem smislu te reči potvrđuje tezu da čak i one glupe kamere mogu da budu upotrebljene, a da film bude pametan - naveo je Kusturica.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Nakon otvaranja prikazan je film Matea Garonea ''Ja, kapetan'', koji je juče nominovan za Oskara.

17 filmova u takmičarskom programu

Međunarodni filmski festival „Kustendorf” traje do 27. januara i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada. U takmičarskom programu naći će se 17 filmova, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za Nagradu ''Vilko Filač'' za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, Amerike, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Međunarodni žiri čine: Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač” odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike