Otkrijte 32 filmske tajne Istočne Srbije: Evo na koji način (FOTO)

23.01.2024

16:15

0

Atraktivne destinacije za snimanje

Otkrijte 32 filmske tajne Istočne Srbije: Evo na koji način (FOTO)
Vidikovac Ploče - Copyright Promo/Milan Petrović

Višemesečni projekat Filmtastic East Serbia osmišljen u cilju da popularizuje bogato nasleđe i mističnu prirodu Istočne Srbije i predstavi je kao atraktivnu destinaciju za snimanje, u novembru je doživeo uspešno finale.

Promo/Milan Petrović
Jalovište Vražogrnac

Tokom prethodnih osam meseci, Srpska filmska asocijacija (SFA), zajedno sa Asocijacijom za razvoj održivih zajednica - TOC iz Zaječara mapirala je postojeće i nove lokacije u ovom regionu, i time napravila bazu od 32 lokacije na području opstina Zaječara, Negotina i Majdanpeka. .

Portal sa filmskim lokacijama Istočne Srbije

Fotografski i video materijali napravljeni tokom projekta učiniće sve ove lokacije dostupnim na vebsajtu Film in East Serbia. Nova platforma će biti posvećena predstavljanju svih pogodnosti i potencijala koje ovaj deo Srbije nudi filmskim produkcijama, a objediniće i sve korisne kontakte na lokalu, uz osvrte na priče sa ranijih snimanja u tim krajevima.

Promo/Slobodan Pikula
Majdanpek

- Pokretanjem posebnog sajta koji promoviše lokacije u Istočnoj Srbiji, i uključivanjem domaćih stanovnika koji najbolje poznaju njen potencijal i lepote, otvaraju se nove prilike ne samo za razvoj turističkih ponuda ovih krajeva, već se podstiče mogućnost da se ove lokacije češće koriste i kao filmski setovi, čime se otvara put za razvoj filmskih tura” - rekla je Tanja Mitic, koordinatorka za mapiranje filmskih lokacija ispred Srpske filmske asocijacije.

Više od 300 fotografija

Ova baza sadrži više od 300 fotografija i isto toliko fotografija u 360* formatu, kao i preko 30 videa snimljenih dronom, a sve sa idejom da se što bolje prikažu lokacije i ponude informacije neophodne filmskim produkcijama za sve buduće projekte.

Promo/Slobodan Pikula
Negotin

Takođe, na sajtu Film in East Serbia posetioci će moći da se informišu i o skautima za izviđanje terena u Zaječaru, Negotinu i Majdanpeku, kao i da pročitaju najzanimljivije filmske priče sa tih područja.

Snimanje uz pomoć lokalnog stanovništva

Projekat Filmtastic East Serbia nastavak je Film Friendly programa koji SFA sprovodi već celu
deceniju, a koji je fokusiran na uspostavljanje bliže saradnje filmskih ekipa i predstavnika javne uprave.

Tokom ovog ciklusa projekta, jedan od ciljeva bio je da se lokalno stanovništvo osposobi za saradnju sa filmskim sektorom i ohrabri da se uključi u proces filmske produkcije.

Promo/Srpska asocijacija filmova
 

 

S tim u vidu, u septembru je održana trodnevna obuka za saradnike u sektoru filmskih lokacija koju je pohađalo 14 polaznika iz Zaječara, Negotina i Majdanpeka.

Kako pomoći filmskim ekipama

Na dinamičnom treningu koji je vodila menadžerka produkcije Đurđa Vitorović, učesnici su dobili detaljan uvid u to šta je filmska lokacija, kako joj treba pristupiti i kako funkcioniše sektor filmskih lokacija. Trening ih je osposobio da bolje upoznaju lokalni teren i da time asistiraju produkcijama u početnoj fazi istrazivanja i pripreme snimanja.

Profimedia
 

 

Projekat Filmtastic East Serbia je, zajedno sa još 11 projekata u šest opština i gradova usmerenih na razvoj kreativnih industrija i promociju kulturnog nasleđa i turizma u Istočnoj Srbiji, podržan sredstvima Evropske unije i Vlade Nemačke, kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Cilj svih projekata je da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i tako doprinesu ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica u Topoli, Negotinu, Donjem Milanovcu, Kladovu,
Zaječaru i Golupcu i pomognu im u stvaranju novih turističkih proizvoda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike