Kusturica snima novi film: Poznati reditelj otkrio detalje!

25.10.2023

11:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstojeće ostvarenje će biti na ruskom jeziku

Kusturica snima novi film: Poznati reditelj otkrio detalje!
Emir Kusturica - Copyright Profimedia

Umetničko veče sa srpskim filmskim rediteljem Emirom Kusturicom i ruskim piscem Jevgenijem Vodolazkinom održano je nedavno u Tolstojevom memorijalnom muzeju, u ruskom mestu Jasna Poljana, gde je reditelj najavio snimanje najnovijeg filma "Lavr", saopštila je direkcija Ruskog doma u Beogradu.

ATA Images/M.K.
 

Događaj je realizovan u okviru programa Prve škole filmske kritike, koja je ponela ime slavnog ruskog književnog kritičara Valentina Kurbatova. Ovom prilikom dva umetnika su govorila o svojim stvaralačkim planovima i aktuelnim temama u svetu sedme umetnosti, i tako zvanično najavili prvu zajedničku saradnju na filmskoj adaptaciji romana "Lavr" Jevgenija Vodolazkina, o čemu je skoro izveštavao Ruski dom.

Došao sam u Rusiju da snimam ruske filmove

- Film će biti na ruskom jeziku. Došao sam u Rusiju da bih snimao ruske filmove. Roman Vodolazkina mi se veoma dopao, pa će se on naći u ulozi scenariste - otkrio je Emir Kusturica, dobitnik dve Zlatne Palme u Kanu za filmove "Otac na službenom putu" i "Underground".

Kusturica je naglasio da je "pred ruskom kinematografijom lepa budućnost, te da bogato nasleđe ruske književnosti treba iskoristiti za stvaranje novih igranih filmova". Književnik Vodolazkin će se prvi put u karijeri oprobati kao scenarista, a na umetničkom susretu je otkrio da je "Kusturica već odobrio prvu trećinu napisanog scenarija".

ATA Images/Z. Milutinović
 

Bratimljenje Jasne Poljane sa Drvengradom

Mesto Jasna Poljana je udaljena 12 kilometara jugozapadno od Tule i 200 kilometara Moskve. Tu je bio dom ruskog pisca Lava Tolstoja koji je tu rođen i gde je napisao čuvene romane "Rat i mir" i "Ana Karenjina", a tamo je i sahranjen. Tolstoj je ovo mesto zvao "nepristupačnim književnim uporištem".

Najavljeno je i bratimljenje Jasne Poljane sa Drvengradom, o čemu je govorio savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj. Kusturica u Drvengradu, na Mokroj Gori svake godine organizuje svoje festivale "Kustendorf" (filmsko-muzički), "Kustendorf klasik" (klasična muzika), ali i pozorišne i književne manifestacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike