Spektakularni film "Seljani" u bioskopima: Posebna izložba slika koje su korišćene kao filmski kadrovi (FOTO/VIDEO)

19.01.2024

13:30

0

Više od 20 izabranih remek-dela

Spektakularni film "Seljani" u bioskopima: Posebna izložba slika koje su korišćene kao filmski kadrovi (FOTO/VIDEO)
Svečana projekcija u MTS dvorani - Copyright Promo/MTS Dvorana

U Galeriji mts Dvorane otvorena je izložba slika u tehnici oslikavanja uljanim bojama, koje su korišćene kao kadrovi celokupnog filmskog ostvarenja "Seljani".

Film je od danas na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Promo/Filip Olćan
 

Sinoć je u Galriji mts Dvorane otvorena jedinstvena izložba slika rađenih u tehnici ulje na tabli i nastalih iz ruku dvadesetoro domaćih akademskih slikara, a koje su korišćene za potrebe nastanka filma "Seljani" snimljenog u srpskoj koprodukciji.

Više od 20 izabranih remek-dela

Tokom dve nedelje trajanja izložbe posetioci će moći da vide više od 20 izabranih remek-dela i sagledaju rezulat višegodišnjeg rada naših umetnika koji su oslikavali frejm po frejm filma.

Promo/Filip Olćan
 

Sinoć je održana i svečana projekcija ovog ostavrenja, kada se pred publikom poklonio srpski slikarski tim predvođen koproducentom Ivanom Pribićevićem. Film je od sada na redovnom repertoaru srpskih bioskopa.

Istovremeni rad u četiri slovenske zemlje

- "Seljani" je film koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije i prvo je snimljen sa profesionalnim glumcima, a naknadno zatim upotpunosti oslikan rukom akademskih slikara.

- Radili smo u 4 studija, u 4 slovenske zemlje, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji i Ukrajni. 

Promo/Filip Olćan
 

Na izložbi su predstavljeni svi slikari našeg tima, sa po jednim radom. Lepo je da se pogleda izložba jer ćete videti kadrove filma, bukvalno uživo, svojim očima - istakla je Biserka Petrović slikar ključnih kadrova i supervizor.

Radnja filma prema romanu Nobelovca

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka.

Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Film "Seljani" jedan je od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom koji sumira preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama. Samo odabrana dela našla su se pred očima naših posetilaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike