U iščekivanju nominacija za Oskara: Ko su najveći favoriti i ko bi mogao da im pomrsi račune (FOTO/VIDEO)

20.01.2024

20:30

0

Situacija deluje prilično jasna, ipak moguća su iznenađenja

U iščekivanju nominacija za Oskara: Ko su najveći favoriti i ko bi mogao da im pomrsi račune (FOTO/VIDEO)
Rajan Gosling, Margo Robi, Ema Stoun i Kilijan Marfi - Copyright Profimedia

Ceremenonija dodele Oskara biće održana 10. marta, a u utorak 23. januara ćemo saznati ko će sve biti nominovan i da li će biti nekih iznenađenja.

Profimedia
 

Nakon dodela Zlatnog globusa i Critic's Choice Awards, čini se da je situacija prilično jasna.

Najveći favoriti su filmovi "Barbi", "Openhajmer", "Ubistva pod cvetnim mesecom", "Jadna stvorenja"... ali šta kažu kritičari.

Najbolji film

Kritičarka Karin Džejms smatra da postoje samo četiri filma koja imaju šansu da pobede, a to su „Openhajmer“ i „Ubistva pod cvetnim mesecom" zajedno sa filmom „Jadna stvorenja"“ i „Barbi“. "Konce bi mogli da im pomrse" filmovi  „The Holdovers“, „American Fiction“, „Anatomija pada"l“, „The Zone of Interest“ i „Maestro“.

Profimedia
 

Kritičar Nikolas Barber smatra da je u poslednje vreme Oskar naročito cenio nezavisne filmove, ali da će ipak ove godine kao i uvek dominirati filmovi sa velikim budžetom, kao što su „Openhajmer“, „Ubistva pod cvetnim mesecom", „Maestro“, „Barbi“ i „Jadna stvorenja"“.

Najbolji režiser

Karin Džejms navodi da je Skorseze glavna konkurecija Nolanu, „zajedno sa Gretom Gervig i njenim hitom od milijardu dolara, "Barbi", koji je bogat maštom, i Jorgosom Lantimosom i njegovim blistavim  filmom “Jadna stvorenja".

Promo/FAF
 

- Martin Skorseze i Kristofer Nolan su zagarantovano nominovani za njihove tročasovne nefikcione sage, redom, "Ubistva pod cevtnim mesecom"i "Openhajmer" - siguran je Nikolas Barber.

Najbolji glumac

Kritičarka Džejms misli da je sigurna stvar kad je u pitanju nominacija Kilijana Marfija, zajedno sa Polom Đamatijem, sa čim se slaže i Barber.

Najbolja glumica

Džejms smatra da je ovo trka između „dva neverovatna, potpuno drugačija nastupa“ Lili Gledston i Eme Stoun.

Profimedia
 

Barber napominje da se nikad ne zna šta će biti, ali izdvaja četiri glumice: Lili Gledston, Keri Maligan, Emu Stoun i Margo Robi.

Najbolji sporedni glumac

Robert Dauni Mlađi, Rajan Gosling, Robert de Niro neki su od glumaca koje spominje Džejms.

Profimedia
 

Kako navodi „uobičajena mudrost Oskara kaže da se dva kandidata iz jednog filma međusobno poništavaju, ali pošto nije verovatno da će ijedan pobediti, čak oba mogu biti nominovana od strane strateških glasača“.

Profimedia
 

Barber smatra da Rajan Gosling treba da bude nominovan, dok za Daunija Mlađeg misli da će biti nominovan samo zbog „ziliona dolara koje je doneo Dizniju“. Kaže da bi Robert de Niro mogao biti prepoznat zbog svoje uloge negativca, i da čak „kritičari koji su imali probleme sa "May December", izdvojili su Čarlsa Meltona.

Najbolja sporedna glumica

Devajn Džoj Randolf je već osvojila veliki broj nagrada, napominje Džejms, pa je sigurna da će ona odneti pobedu i u ovom slučaju. Sa verovatnoćom nominacije izdvaja i Danijel Bruks i Emili Blant. Što se tiče ostalih, smatra da taj deo već spada u domen nepredvidivosti.

Za Barbera ova kategorija je varljiva, „jer najveći filmovi ove godine nisu imali mnogo sporednih uloga za žene koje bi privukle pažnju“.

Profimedia
 

Dok navodi svoje pretpostavke o određenim nominacijama pronalazi njihove uzroke u nekim drugim razlozima, poput toga da će Emili Blant biti nominovana samo zbog samog uspeha „Openhajmera“, a Danijel Bruks „delom zbog toga što je bila nominovana za Tonija kada je igrala ulogu na Brodveju“.

Kada govori o ostalim glumicama, Randolf naziva srcem i dušom „The Holdoversa“, a pozitivno gleda i na Džodi Foster. Na peto mesto stavlja Rozamund Pajk.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike