Više od 50 zvezda protiv linča Žerara Depardjea: "Izliv mržnje prema jednom od najvećih glumaca"

28.12.2023

11:30

0

Više žena ga optužilo za seksualni napad i uznemiravanje

Više od 50 zvezda protiv linča Žerara Depardjea: "Izliv mržnje prema jednom od najvećih glumaca"
Žerar Depardje - Copyright Profimedia

Vodeće francuske ličnosti iz sveta kulture osudile su "linč" Žerara Depardjea, glumca koji je pod istragom za silovanje i u središtu skandala nakon emitovanja dokumentarnog filma "Complément d'enquête" na programu France 2.

Ranije je trinaest žena optužilo Depardijea za seksualni napad i uznemiravanje.

Profimedia
 

Više od pedeset glumaca, reditelja, pevača i pisaca potpisalo je članak u francuskom listu "Le Figaro" koji brani Depardijea. Potpisnici pozivaju na poštovanje prepostavke nevinosti kao i protiv bojkota glumca.

Filmski gigant

Prema rečima Depardjeovih kolega, on je „filmski gigant” koji je imao ogroman uticaj na francusku kulturu i ne zaslužuje mržnju.

- Mi smo umetnici, scenaristi i filmski producenti. Ovde se oglašavamo u tom svojstvu. Ne želimo da ulazimo u spor i prepuštamo pravosuđu da radi svoj posao. Žerar Depardje je verovatno jedan od najvećih glumaca. Jedna od poslednjih svetih ikona kinematografije.

Ne možemo da ćutimo pred negativnom reakcijom na njega, poplavom mržnje koja se na njega izliva bez ikakvih nijansi, uz veliku sramotu i prezir prema pretpostavci nevinosti... Kada neko na sličan način progoni Žerara Depardjea, umetnost je napadnuta.

AP Photo/Axel Schmidt
 

Zahvaljujući svom glumačkom geniju, Žerar Depardje je uticao na umetnost naše zemlje. Doprinosi istoriji umetnosti na najviši način. On je deo ove priče i nastavlja da je obogaćuje. Francuska mu mnogo duguje za to.

Film i pozorište ne mogu da skrenu pažnju sa njegove jedinstvene ličnosti - navodi se u pismu koje je potpisalo 50 zvezda, među kojima su se našle glumice Šarlota Rempling, Natali Baj, Karol Buke…

Neki su odbili da potpišu podršku

Takođe Depardjea je podržala bivša prva dama Francuske Karla Bruni kao i sadašnji predsednik francuske Emanuel Makron. Među potpisnicima su i Pjer Rišar, Žak Veber, Žak Ditron i Žerard Darmon.

AP Photo/Axel Schmidt
 

Francuski glumac, koji će uskoro napuniti 75 godina, pohvalio je pismo i hrabrost njegovih potpisnika.

Depardje je priznao da je znao za pismo pre objavljivanja, ali insistirao je na tome da ga nije tražio. Dodao je i da je određeni broj ljudi odbio da ga potpiše ali nije precizirao o kome je reč.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike