Francuska glumica Adel Enel o seksualnom nasilju u svetu filma: "Ispada da silovanje žena nije tako loše"

13.05.2023

19:30

0

Napustila je glumu

Francuska glumica Adel Enel o seksualnom nasilju u svetu filma: "Ispada da silovanje žena nije tako loše"
Adel Enel - Copyright Profimedia

Francuska glumica Adel Enel koja je javno govorila o seksualnom nasilju ali i napustila dodelu nagrada Cezar kada je 2020. godine dodeljena Romanu Polanskom, ponovo se oglasila.

Ona je objavila još jednu kolumnu, ovog puta za magazin Télérama, gde je ponovila razloge zbog kojih je odlučila napustiti glumu i posvetiti se političkom aktivizmu.

Profimedia
 

Ona je francusku filmsku industriju ocenila kao “toksičnu” kao da je i nemoguće promeniti ovakvu situaciju.

Rugaju se žrtvama

Najnoviji primer koji je navela bilo je njeno iskustvo čitanja scenarija za film "L’Empire" Bruna Dumonta koji je nazvala “rasističkim” i “seksističkim”.

- Scenario je bio pun šala o kulturi kanselovanja i seksualnom nasilju. Pokušala sam o tome razgovarati s Dumontom. Želela sam po ko zna koji put verovati da to nije bilo namerno. Ali to je namerno. Ovo zanemarivanje je namerno. Baš kao što se rugaju žrtvama, ljudima u trenucima slabosti. Namera je bila snimiti naučno - fantastični film sa isključivo belom glumačkom ekipom. Nisam htela to podržati pa sam otkazala svoje učestvovanje u tom filmu - napisala je glumica koja je ponovila kako više ne snima filmove.

Profimedia
 

Na pitanje zašto, odgovorila je:

 - Zbog političkih razloga. Zato što je filmska industrija apsolutno reakcionarna, rasistička i patrijarhalna.

Smeta im što žrtve prave previše buke

Ujedno, osudila je “opštu samodopadljivost” prema “seksualnim predatorima” poput glumaca Žerara Depardjea  i Romana Polanskog.

- Udružuju se kako bi zaštitili ljude kao što su Depardje, Polanski, i njima slični. Smeta im što žrtve prave previše buke. Više bi voleli da nestanemo i umremo u tišini - rekla je poznata glumica koja je, kada je Polanski osvojio francusku nagradu Cezar za najbolju režiju 2020., napustila ceremoniju vičući “Sramota!”.

Profimedia
 

Ona je nakon toga, u intervjuu za Nujork tajms rekla: “Isticanje Polanskog je pljuvanje u lice svim žrtvama. To znači da silovanje žena nije tako loše”.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike