Zvezde koje voli i Putin: Holivudski glumci i naši umetnici sa ruskim državljanstvom i odlikovanjima

24.02.2022

11:30

0

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica prihvatio je ove nedelje ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta ruske vojske

Zvezde koje voli i Putin: Holivudski glumci i naši umetnici sa ruskim državljanstvom i odlikovanjima
Vladimir Putin 1 - Copyright 24sedam/Goran Sivački Alexei Nikolsky/AP Žerar Depardje/Profimedia

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica prihvatio je ove nedelje ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta ruske vojske.

 - Za mene je velika čast ponuda Sergeja Šojgua da postanem glavni direktor pozorišta. Pozorišna scena Ruske armije ima veliku istoriju i tradiciju - izjavio je povodom ovog imenovanja Kusturica.

Njegov plan je da kao direktor na scenu prenese radnje filmova kao što su sovjetski film iz 1957. „Ždralovi lete“ i njegov film „Život je čudo“ iz 2004. godine. U razgovoru sa ministrom Kusturica je rekao da će se truditi da „očuva klasične vrednosti“ jer se one u svetu veoma brzo menjaju.

Emir Kusturica/Printscreen/Youtube, Sputnjik Srbija
 

Inače, pre četiri godine predsednik Rusije Vladimir Putin nagradio je Kusturicu Ordenom družbe zbog doprinosa za učvršćivanje prijateljskih odnosa i saradnje između dva naroda kao i za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu. Kusturica nije jedini naš omiljen umetnik u Rusiji.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Miloš Biković već duži niz godina gradi uspešnu filmsku karijeru u Rusiji i jedan je od omiljenih glumaca stranaca u Rusiji. Uspešnu karijeru počeo je da „krči“ sa velikim Nikitom Mihalkovim u filmu „Sunačnica“ da bi potom nastavio sa velikim ruskim blokbasterima.

Biković je dobio i jedno od najviših ruskih priznanja nagradu „Medalja Puškina“ za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i popularizaciju ruske kulture. Prošle godine glumac je dobio i rusko državljanstvo.

- Više od sedam godina aktivno učestvujem u kulturnom životu Rusije. Za mene je to blagoslov i istočnik sreće. Zahvalan sam! Od prvog dana osećam se prihvaćenim u svim sferama društva – izjavio je Biković.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović takođe je dobitnica "Zlatne medalje Aleksandra Sergejeviča Puškina", najvišeg priznanja Međunarodnog festivala stvaralaca slovenskih zemalja “Zlatni vitez”, za izuzetan doprinos književnosti. 

ATAImages / Antonio Ahel
 

Prestižna nagrada za životno delo ne dodeljuje se svake godine, a od srpskih autora nagrađen je Dobrica Ćosić 2010. godine.

Printcreen/Youtube
 

Rusko državljanstvo dobile su i velike glumačke zvezde Žerar Depardje i Stiven Sigal. Čuveni franscuski glumac ima rusko državljanstvo od 2013. godine. Sve je počelo kao šala, nakon što je Depardje izrazio nezadovoljstvo zbog visokih poreza u Francuskoj. Na konferenciji za novinare ruski predsednik Vladimir Putin mu je takođe u šali ponudio državljanstvo.

Žerar Depardje/Profimedia
 

Stivena Sigala, poznatog američkog glumca i majstora borilačkih veština odavno „bije glas“ da je ruski prijatelj.

Stiven Sigal, Profimedia
 

- Mogu reći da sam ja Rus i da imam rusku porodicu. Volim Rusiju i ponosim se njome - izjavio je glumac 2014. Dve godine kasnije Vladimir Putin mu je lično uručio pasoš.

Velika holivudska zvezda Miki Rurk takođe voli Rusiju i javno je izjavljivao da mu Putin deluje kao "dobar momak".

Miki Rurk/Profimedia
 

Pre osam godina je je iskazao podršku predsedniku Rusije tako što je obukao majicu sa njegovim likom. Nakon toga odigrao je bokserski meč, vrativši se svojoj prvoj ljubavi nakon glume.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike