Čuvena komična opereta "Slepi miš" u Narodnom pozorištu: Tri izvođenja u okviru prazničnog repertoara (FOTO)

22.12.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika širom planete od 1847. godine sa velikom radošću uživa u ovom istinskom operskom dragulju

Čuvena komična opereta "Slepi miš" u Narodnom pozorištu: Tri izvođenja u okviru prazničnog repertoara (FOTO)
Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Komična opereta Johana ŠtrausaSlepi miš“ biće izvedena u okviru ,,Prazničnog repertoara“ u tri termina, a prvi je rezervisan za subotu 23. decembar u 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića.

Prvi put u ulozi Gabrijela fon Ajzenštajna i Rozalinde nastupiće prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Maksimović i Sonja Šarić. U podeli će biti i Miroslav Markovski (Upravnik zatvora), Ljubica Vraneš (Princ Orlovski), Stefan Živanović (Alfred), Milutin Jocić (Dr Falke), Siniša Radin (Dr Blind), Vesna Đurković (Adela) i Nataša Jovović (Ida). U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Narodno pozorište
 

Naredna izvođenja biće održana 30. decembra i 4. januara, takođe sa početkom u 19:30 časova.

Štrausov muzički biser

Praizvedba „Slepog miša”, za koji su libreto, po Mejaku i Haleviju, napisali Hafner i Žene, održana je 5. aprila 1874. godine u Beču. Od tada pa sve do danas, publika širom planete uvek i s velikom radošću uživa u tom istinskom operskom dragulju koji se, u međuvremenu, našao na svim najvećim svetskim operskim scenama, od Državne opere u Beču, preko londonskog Kovent Gardena do Metropolitena u Njujorku.

Zahvaljujući bogatstvu melodike, raznovrsnosti orkestarskog zvuka, dočaravanju različitih atmosfera, komičnoj karakterizaciji likova, lepršavosti i istinskoj scenskoj radosti, „Slepi miš” je odavno poneo epitet jedne od najboljih komičnih opera. Ovaj Štrausov muzički biser, sa svim karakteristikama komične opere još iz vremena Mocarta i Rosinija, prepoznatljiv je, između ostalog, i po uvertiri koja čini standardni deo repertoara čuvenog bečkog Novogodišnjeg koncerta.

Promo/Narodno pozorište
 

U Narodnom pozorištu, u ovoj produkciji, „Slepi miš” je premijerno izveden 22. juna 2005. godine, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji i dramatugiji Plamena Kartalova. Scenograf je Miodrag Tabački, kostime je uradila Olja Ivanjicki, a koreografiju Vladimir Logunov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike