Dva muzeja povezana vozom: Krenite na praznični umetnički izlet kakav do sada niste doživeli (FOTO)

22.12.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će kroz ovu jedinstvenu kampanju moći da posete različite kulturne sadržaje

Dva muzeja povezana vozom: Krenite na praznični umetnički izlet kakav do sada niste doživeli (FOTO)
Ilustracija - Copyright Promo/Srbija voz

Muzeje povezuju umetnička dela, istorijski događaji i ljudi, a Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije sada su povezani i vozom. Za vreme nastupajućih praznika, dva prestižna srpska muzeja i kompanija Srbijavoz pozivaju građane da izdvoje jedan dan za pravi umetnički izlet. U narednom periodu ljubiteljima umetnosti biće ponuđen izuzetno bogat muzejski sadržaj, a koristeći voz „Soko” kao prevozno sredstvo, moći će da brzo i sigurno stignu na odredište, i u potpunosti uživaju u jedinstvenoj kulturnoj ponudi dva grada.

Tanjug/STR
 

Tako je u Muzeju Jugoslavije, u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj, koji se nalazi na 15 minuta šetnje od Železničke stanice Beograd Centar, nedavno otvorena izložba „Ježeva kućica - Izmišljanje boljeg sveta“. U ovom muzeju se može videti i osnovna postavka „Muzejska laboratorija”, a u Kući cveća aktuelna izložba „Umro je drug Tito“.

Promo/Muzej Jugoslavije
 

Jedinstven doživljaj za posetioce

- Saradnja dve nacionalne ustanove kulture, iz dva grada, predstavlja svojevrstan kulturni most jer sjedinjuje umetničke i istorijske narative i pritom je jedinstven doživljaj za posetioce. Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske još jednom su pokazale važnost saradnje inicijativom „Dva muzeja povezana vozom”, kojom predstavljamo dinamični duo novih programa i izložbi, ali i železničkih veza koje se prepliću između dva muzeja za nastupajuće praznike - izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Neda Knežević i dodala:

Promo/Muzej Jugoslavije
 

- Kako je međuinstitucionalna saradnja jedan od najvažnijih faktora uspešnosti institucija, ovim partnerstvom želeli smo da predstavimo naše bogate fondove, produbimo kulturne odnose i oplemenimo kulturnu scenu Srbije. Pozvala bih Beograđanke i Beograđane, Novosađanke i Novosađane i sve druge zainteresovane da se otisnu na kratko putovanje između Beograda i Novog Sada i obiđu naše izložbe tokom jednog dana.

Promo/Galerija Matice Srpske
 

Trideset minuta laganog hoda od Železničke stanice Novi Sad, u Galeriji Matice srpske posetioce očekuju dve aktuelne izložbe: „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ i „Pomorišac - Vasa Pomorišac“.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Uživanje u pravom umetničkom izletu

- Kako je brzi voz „Soko“ započeo svoja redovna putovanja na relaciji Beograd - Novi Sad primetili smo kako, nakon dvadesetak minuta od njegovog dolaska u Novi Sad, u Galeriju Matice srpske uđe na desetine posetilaca koji nam napomenu da su, zahvaljujući vozu i blizini stanice, stigli „čak“ iz Beograda da posete naše aktuelne izložbe. Upravo zahvaljujući tome, mi smo u prethodnoj godini zabeležili preko 40. 000 poseta na izložbi dela Uroša Predića. U oktobru smo otvorili izložbe „Paja Jovanović i Gustav Klimt“ i „Pomorišac“ i ponovo beležimo veliki broj poseta iz prestonice - rekla je upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, navodeći da su brzi voz „Soko“ i Srbijavoz učinili mnogo da se udaljenost između ova dva grada, ali i dva muzeja, smanji.

Promo/Muzej Jugoslavije
 

- Pomislili smo da je idealna prilika da to iskoristimo i približimo dva muzeja, te podstaknemo publiku da iskoristi mogućnost da tokom predstojećih praznika poseti različite kulturne sadržaje i uživa u pravom umetničkom izletu - dodala je Palkovljević Bugarski.

Promo/Muzej Jugoslavije
 

Danas, kada je vreme jedan od najdragocenijih resursa, zahvaljujući vozu „Soko” Novi Sad i Beograd udaljeni su svega 36 minuta. Uzimajući u obzir udaljenost dva muzeja od pomenutih železničkih stanica, to praktično znači da će nam samo sat vremena biti potrebno da iz jednog muzeja dođemo u drugi i uživamo u atraktivnim postavkama.

- Srpske železnice uveliko realizuju jedan sveobuhvatan projekat modernizacije. Učinjen je veliki napredak, a kao rezultat već se pokazalo da se ljudi definitivno vraćaju železnici. To najbolje pokazuje podatak da se vozovima na svim relacijama u Srbiji ove godine prevezlo sedam miliona putnika, što je tri puta više u odnosu na period pre dve godine - izjavio je izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove Srbijavoza Zoran Puzović.

Promo/Muzej Jugoslavije
 

Prema njegovim rečima, planirano je da naredne godine na prugama Srbije saobraća i 18 novih elektromotornih vozova poslednje generacije, što će omogućiti da se otvore nove linije i pojača i unapredi kvalitet postojećih.

- Ova inicijativa je samo još jedan dodatni podstrek za naše putnike i sve zaposlene u oblasti kulture i umetnosti, oblastima koje zbližavaju ljude na najplemenitiji način i duhovno ih obogaćuju. Ali ovo je tek početak. Jer posle dužeg vremena uskoro će biti otvorena linija između Leskovca i Niša i tu očekujemo da bukvalno ponovimo uspeh koji smo imali na liniji Beograd - Novi Sad, samo na delu između Leskovca, Niša i Aleksinca. Naši građani će isto tako lako moći da obiđu Gradsku kuću ili Caričin grad u Leskovcu, Ćele kulu, Narodni muzej i tvrđavu u Nišu, ili Zavičajni muzej u Aleksincu. Transportna povezanost našim vozovima u ovakvim projektima omogućiće, između ostalog, bolju i blisku kulturnu saradnju i to ne samo unutar zemlje, već nadamo se vrlo uskoro i van njenih granica - poručio je Puzović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike