Otvara se 36. Čukarički likovni salon: Nagrada za najbolji rad nosi ime naše najstarije slikarke (FOTO)

21.12.2023

10:30

0

Namera organizatora ove izložbe jeste da jedanput godišnje okupi odabrane likovne umetnike

Otvara se 36. Čukarički likovni salon: Nagrada za najbolji rad nosi ime naše najstarije slikarke  (FOTO)
Irena Paunović, Aplauz, 2011 - Copyright Promo

36. Čukarički likovni salon biće otvoren sutra, u 19 časova, u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo brdo).

I ove godine Galerija `73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, dodeljuje autoru najboljeg izloženog rada na Salonu nagradu “Poleksija Todorović“.

Promo
Lena Jovanović, Kraj radnog vremena, 2022

Stručni žiri u sastavu: Jerko Denegri, Đorđe Kadijević i Rajko Popivoda (prošlogodišnji dobitnik priznanja), proglasiće na otvaranju Salona ovogodišnjeg laureata.

Nagrada po ćerki rodonačelnika Banovog brda

To je nagrada koja nosi ime naše najstarije slikarke Poleksije Ban Todorović, koja je završila bečku akademiju u 19. veku, ćerke Matije Bana, rodonačelnika Banovog brda.

Čukarički likovni salon je tradicionalna umetnička manifestacija ove beogradske galerije,  koja se održava duže od tri decenije.

Promo
Jovanka Mladenović, Stanište -Habitat, 2020

Namera organizatora ove izložbe jeste da jedanput godišnje okupi odabrane likovne umetnike.

Kao i prethodnih godina, umetnici izlažu po pozivu članova Umetničkog saveta galerije, ove godine njih 24. Poziv da izlažu na ovogodišnjem Salonu dobili su: Đorđe Aralica, Jovana Banjanac, Ivan Bon, Darija Dragojlović, Davor Dukić, Marina Ilić, Aleksandar Jevtić, Lena Jovanović, Luka Klikovac, Vladan Ljubinković, Nemanja Milenković, Vukašin Milović, Jovanka Mladenović, Magdalena Pavlović, Irena Paunović, Pavle Popović, Nina Puhar, Nikola Radosavljević, Javor Rašajski, Maja Simić, Igor Smiljanić, Zoran Todović, Tomislav Todorović i Aleksandra Šaranović.

Promo
Jovanka Mladenović, Stanište -Habitat, 2020

Izložba će biti otvorena do 9. januara 2024.

Ne treba tražiti ono čega nema

- Za razliku od vremena u kome je likovna umetnost završila svoju priču u prošlom stoleću, ovo novo, koje je već odmaklo, još uvek kao da nije konstituisalo novu, vlastitu ideju.

Promo
 

 

Otud je teško i među radovima kojima smo okruženi na ovom mestu teško naši vidljiv i prepoznatljiv znak priključenosti nekom širem kulturnom procesu društvenog formata.

Sa jedne strane ova još uvek nedovoljno protumačena, pa ni dovoljno opažena karakteristika likovnog stvaralaštva u periodu posle dvehiljadite godine sasvim je analogna generalnom stanju duha univerzalne kulturne svesti ovog vremena kojeg moramo prihvatiti kao naše.

Promo
Marina Ilić, Livin la vida loca, 2022,

Nema spora, međutim, da će posetioci ovogodišnjeg Salona čukaričke Galerije `73, među radovima koji su ovde izloženi, izvesno naći nešto od onog što očekuju, nešto blisko, nešto razumljivo, nešto prihvatljivo. Reč je o izboru umetnika različitih generacija, počev od one starije, do onih srednje generacije i mladih.

U ovakvoj selekciji izlagača, ne treba tražiti ono čega nema kao što je rečeno, već onoga što je prisutno mimo svih obrazaca, usmerenja i preokupacija na kakve smo do skora bili naviknuti, dakle onog što je jednako u samoj duši umetnika i nas samih - napisao je Đorđe Kadijević, u katalogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike