Ponos nacije: Promocija nove monografije povodom 175 godina rada Galerije Matice srpske

23.04.2023

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Knjiga donosi istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta

Ponos nacije: Promocija nove monografije povodom 175 godina rada Galerije Matice srpske
Monografija "Ponos nacije" - Copyright Promo/Matica srpska

Nakon veoma uspešne promocije održane u februaru u Galeriji Matice srpske, monografija „Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske“ autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, muzejske savetnice i upravnice Galerije Matice srpske, biće predstavljena i u Beogradu, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u utorak, 25. aprila, u 18 časova.

Promo/Matica srpska
 

Prisutnima će se obratiti mr Danilo Vuksanović, prof. dr Nikola Krstović, prof. dr Branko Bešlin, dr Branka Kulić i autorka knjige, dok će pozdravnu reč uputiti akademik Dušan Otašević.

Poseban fokus na prethodnih 25 godina

Povodom velikog jubileja - 175 godina od osnivanja - objavljena je nova monografija Galerije Matice srpske. Knjiga donosi istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta kroz prikupljanje, izlaganje i predstavljanje dela likovne umetnosti uz priču o ljudima, događajima i trenucima koji su neosporno odredili taj identitet. U monografiji, koja predstavlja iscrpnu i temeljnu obradu jedne od važnih tema za kulturnu istoriju srpskog naroda, sabrano je autorkino višegodišnje istraživačko iskustvo.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Luksuzno publikovana, monografija donosi veliki broj dokumentarnih fotografija i reprodukcija umetničkih dela, koje uz naučni tekst ilustruju delovanje Galerije Matice srpske u njenoj dugoj istoriji. Poseban fokus dat je na delatnost ustanove u proteklih 25 godina kada je Galerija Matice srpske, poštujući tradiciju, uskladila način rada sa savremenim muzeološkim tokovima i razgranala svoje konzervatorske, edukativne i izložbene aktivnosti.

Izuzetan ugled i prepoznatljivost

Kroz svoju bogatu delatnost, Galerija Matice srpske je postala jedno od istraživačkih mesta kritičkog kreiranja i sagledavanja srpskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Kako je istaknuto u samom naslovu monografije, danas ona uživa izuzetan ugled i prepoznatljivost u srpskoj i međunarodnoj javnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike