Gala koncert u čast Marija Kalas večeras u Narodnom pozorištu: Spektakl u kome učestvuju svi soprani Opere nacionalnog teatra (FOTO)

02.12.2023

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće izvedene arije iz uloga koje su proslavile legendarnu opersku divu

Gala koncert u čast Marija Kalas večeras u Narodnom pozorištu: Spektakl u kome učestvuju svi soprani Opere nacionalnog teatra (FOTO)
Copyright Profimedia

Stogodišnjicu rođenja operske dive Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obeležiće večeras, 2. decembra od 19:30, svečanim koncertom „Marija Kalas Gala“, koji će biti održan na Velikoj sceni.

Profimedia
 

Doprinos Marije Kalas operskoj umetnosti u 20. i 21. veku je istorijski, kroz oživljavljanje pomalo zaboravljenih remek-dela belkanta, kao i kroz posebna glumačka tumačenja kojima je istakla dramski aspekt interpretacije u operi. Pored toga, njeno nasleđe se oslikava i kroz ogroman repertoar koji je tumačila - od Lučije od Lamermura do Karmen koju je snimila u studiju.

Poseban program

U čast ove umetnice koja i danas, širom planete, uživa ogromnu naklonost i poštovanje ljubitelja opere, najznačajnije svetske operske kuće obeležavaju 2. decembra stogodišnjicu njenog rođenja posebno osmišljenim programom, kojim se pridružuje i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu.

Profimedia
 

Na koncertu „Marija Kalas Gala“ na kome će nastupiti svi soprani Opere Narodnog pozorišta - Jasmina Trumbetaš Petrović, Vesna Đurković, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković, Nevena Bridžen, Sofija Pižurica, Ana Rupčić, Sonja Šarić, Sanja Kerkez i Snežana Savičić Sekulić biće izvedene arije iz uloga koje su proslavile Mariju Kalas.

Profimedia
 

Koncertom će dirigovati Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić, uz učešće Hora i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj je Mario Pavle del Monako, a koncertmajstor Vesna Janssens.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike