Monika Beluči očarala Solun: Filmska diva izazvala senzaciju u ulozi čuvene Marije Kalas (FOTO/VIDEO)

13.11.2023

08:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored dokumentarca, slavna glumica igra i u istoimenoj predstavi, što je njena prva uloga u pozorištu

Monika Beluči očarala Solun: Filmska diva izazvala senzaciju u ulozi čuvene Marije Kalas (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Dolazak filmske dive Monike Beluči na Solunski filmski festival digao je na noge ne samo organizatore i prisutne na manifestaciji već i sam grad. Bio je ovo prvoklasni događaj.

Belučijeva je prisustvovala premijeri čudesnog dokumentarnog filma „Marija Kalas: pisma i memoari” Toma Volfa i Janisa Dimolicasa (2023), održala jednočasovni razgovor sa publikom i novinarima i poklonila se još jednom u zdanju „Olimpion” pred projekciju kultnog filma „Malena” Đuzepa Tornatorea (2000), kada joj je svečano bio uručen počasni „Zlatni Aleksandar” za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Profimedia
 

Nasmejana, graciozna i naravno prelepa žena uvek donosi sa sobom i neki čudesan spoj skromnosti i jednostavnosti, tako neuobičajen za filmske zvezde velikog formata. U razgovoru sa publikom, koji je najviše bio posvećen liku i intimi operske dive Marije Kalas, koju tumači u ovom dokumentarcu, Monika Beluči je između ostalog rekla i da je svesna svojih godina objasnivši to rečima:

- Kako starite iskoračite unazad od bilo koje veštačke slike o sebi, naučite da odvojite stvarnost od fantazije. Kada se probudim ujutru ne nosim štikle i ne šminkam se. Ja sam samo obična osoba koja radi u filmskoj industriji.

Profimedia
 

Unutrašnji demoni Marije Kalas

Sada je Monika viđena u ulozi slavne operske pevačice u crno-belom filmu koji je i neprocenjivo svedočanstvo međunarodne turneje istoimene pozorišne produkcije. Kroz hroniku turneje, koja se proteže od novembra 2019. do januara 2023, suočavaju se dve različite epohe – sadašnja, i ona u kojoj je Kalasova bila na vrhuncu. Istovremeno, otvara se dijalog između briljantne savremene italijanske glumice i vodećeg soprana koji je definisao 20. vek. Istovremeno, ovo je i susret dve žene različitog porekla u zajedničkoj retrospektivi ljubavi prema umetnosti, ali i dubinski osetljiva analiza „unutrašnjih demona” Kalasove.

- Osećam zahvalnost zbog činjenice da sam portretisala Mariju Kalas, ikoničnu ličnost umetnosti i kulture, ali je za mene najznačajniji faktor to što sam kroz ovo pozorišno iskustvo otkrila njenu dvostruku prirodu. S jedne strane, ona je prava diva, sa božanskom harizmom i talentom. S druge, to je žena sa iskrenim osećanjima, spontanošću i čistim srcem - istakla je glumica i dodala:

Profimedia
 

- I predstava i film istražuju više Mariju nego Kalas, bacajući svetlo na nade i snove mlade žene, ali i na zrelost i teškoće koje je doživela kao uspešna zvezda boreći se da pronađe balans između svog uspeha i privatnog života. Njena priča me je veoma dirnula, jer nije preterano reći da je bila žena slomljenog srca, žena slomljena ljubavlju - rekla je Belučijeva u Solunu, podsetivši publiku da su i mnoge druge glumice i umetnice, od Fani Ardan do Marine Abramović, a uskoro i Anđeline Džoli, otelotvorile Kalasovu, i da ona u tom smislu nije jedina.

Prva pozorišna uloga

S obzirom na to da je izvedba projekta „Marija Kalas: pisma i memoari” na scenama širom sveta bilo i njeno prvo pozorišno iskustvo, jer u pozorištu nikada pre ovoga nije igrala, Monika Beluči je publici rekla:

- Iskreno rečeno, u početku sam bila uplašena, jer je u pozorištu odnos prema publici drugačiji, nefiltrirani, direktniji, iskreniji i jači. Pretpostavljam da me je reditelj Tom Volf odabrao delom zbog mog mediteranskog izgleda i porekla. Još jedan zajednički element koji mogu da navedem jeste da je Marija Kalas rođena u Njujorku, zatim je došla u Grčku, postala zvezda u Italiji, pa se preselila u Pariz. Bez obzira na to gde je živela, ma koliko bila obožavana u javnosti, ona nikada nije prestala da se oseća kao stranac ili čak gost na nekom mestu. Zbog sličnog života to je nešto sa čime mogu da saosećam.

Profimedia
 

Na pitanje o tome kako upravlja stalnom pažnjom koju dobija i od medija i od javnosti, Monika Beluči je odgovorila:

- Istina je da se ne osećam kao da sam uvek u centru pažnje, osim kada sam u procesu promocije novog filma ili novog projekta. Ostatak vremena, da budem iskrena, više volim da ostanem u senci.

Nije me briga za moje godine

Potom se osvrnula na paralele između Marije Kalas i heroine filma „Malena”, rekavši da, iako su ova dva filma snimljena u razmaku od dvadesetak godina, „usredsređena su na dve žene koje se bave svetom kojim dominiraju muškarci” i da se u tom smislu oseća srećnom što je karijeru počela tek u svojoj 25. godini, a ne pre.

- U filmu "Malena" igram ženu od 27 godina, a tada sam zapravo bila deset godina starija. Na kraju krajeva, to je lepota filma. U tim godinama sam znala kako da se zaštitim.

Na pitanje da li je zabrinjava nepisani zakon filmske industrije po kojem starije glumce teško dobijaju zanimljive uloge, Monika Beluči je izjavila:

Profimedia
 

- Iskreno, nije me briga za moje godine, uzaludno je boriti se sa vremenom, apsolutno si obavezan da izgubiš. Treba da se smatramo srećnima što smo stariji, posebno ako smo okruženi ljudima koji nas vole i mi volimo njih. Stvari zbog kojih se osećam živom i ne odražavaju vreme koje prolazi jesu moja porodica, moji prijatelji i moja strast prema poslu. Mislim da je ono kroz šta smo prošli tokom pandemije nateralo mnoge od nas da preispitaju svoje stavove i prihvate da su ljudski odnosi najvažnija stvar koju posedujemo.

Na kraju razgovora, Monika Beluči je istakla neophodnost prilagođavanja promenama koje je diktiralo vreme, a da je njena strast prema filmu i glumi ostala nepromenjena.

- Sve se menja oko nas, način na koji percipiramo, proizvodimo i konzumiramo slike. U nekim trenucima moramo da prihvatimo da se svet menja i možda nećemo moći da razumemo promene koje se dešavaju. Međutim, moja strast prema filmu je ostala postojana. Pokretačka snaga u meni je i dalje ista - rekla je diva ispraćena gromkim aplauzom solunske i međunarodne publike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike