Pogledajte kako izgleda veličanstven muzej posvećen Mariji Kalas u Atini: Od uzorka njene kose do čuvene plave haljine (FOTO)

26.10.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će moći i da slušaju delove njenih prepoznatljivih opera

Pogledajte kako izgleda veličanstven muzej posvećen Mariji Kalas u Atini: Od uzorka njene kose do čuvene plave haljine (FOTO)
Copyright Profimedia

Od uzorka njene kose do plave baršunaste haljine koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve "Travijate" 1955. u milanskoj Skali, posetioci Atine sada mogu da vide predmete operske dive Marije Kalas u novom muzeju posvećenom legendarnom sopranu.

Profimedia
 

Smešten u trospratnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej otvara svoja vrata danas uoči stogodišnjice od njenog rođenja, preneo je Rojters.

Mogućnost slušanja čuvenih izvedbi slavne umetnice

Njene naočare sa dioptrijom, kostimi i sveska koju je koristila da bi zapamtila delove iz svojih predstava, naći će se među predmetima na izložbi, koji su poklonjeni ili pozajmljeni muzeju.

Profimedia
 

Na drugom spratu muzeja posetioci će moći da slušaju delove njenih prepoznatljivih opera, uključujući ariju "Kasta Diva" iz Belinijeve opere "Norma".

Marija Ana Sofija Sesilija Kalogeropulos, svetski poznata kao Marija Kalas, rođena je u Njujorku u decembru 1923. godine. Roditelji su joj bili Grci, a preminula je 1977. godine u 53. godini od infarkta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike