U završnoj sceni desilo se nešto neviđeno: Spektakl u Narodnom pozorištu povodom stogodišnjice baletskog ansambla (FOTO)

23.11.2023

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Veče je započelo predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstavila se i klasa diplomaca

U završnoj sceni desilo se nešto neviđeno: Spektakl u Narodnom pozorištu povodom stogodišnjice baletskog ansambla (FOTO)
Copyright Tanjug

Svečanim defileom Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole "Lujo Davičo" nacionalni teatar je proslavio stogodišnjicu svog baletskog ansambla i 155. rođendan.

Tanjug
 

Veličanstveni defile na Velikoj sceni predstavio je ansambl i soliste Narodnog pozorišta u Beogradu kojima su se pridružili učenici osnovne i srednje Baletske škole "Lujo Davičo", budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

Tanjug
 

Do sada nikad viđeni poduhvat

Umetnička direktorka Ana Pavlović osmislila je program u kojem je predstavljeno koncertno izvođenje odlomka iz premijerno obnovljenih baleta "Žizela", "Labudovo jezero", "Kraljica Margo" i "Gusar/ Le Corsaire", koji je prvi put postavljen na sceni povodom obeležavanja 100 godina od prve baletske predstave kod nas.

Tanjug
 

Veče je započelo predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstavila se i klasa diplomaca sa numerom iz baleta "Pakita". U završnoj sceni učestvovalo je oko 120 igrača, učenika baletske škole i članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, što predstavlja do sada nikad viđeni poduhvat koji slavi prošlost i budućnost baletske umetnosti u Srbiji.

Tanjug
 

155. rođendan Narodnog pozorišta

Tradicionalno, kruna svečanosti kojom je obeležen 155. rođendan Narodnog pozorišta bilo je uručenje Nagrade "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u protekloj sezoni. Dobio ju je Nenad Jezdić za ulogu Bore Šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", po tekstu Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu pripala je komadu "Očevi i oci" po romanu Slobodna Selenića, u dramatizaciji Кate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike