Moje groblje nesnimljenih filmova nije malo: Goran Bogdan kao nesuđeni glumac na festivalu koji postoji samo u Srbiji (FOTO)

20.10.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je manifestacija na kojoj se predstavljaju ostvarenja koja nikada nisu realizovana

Moje groblje nesnimljenih filmova nije malo: Goran Bogdan kao nesuđeni glumac na festivalu koji postoji samo u Srbiji (FOTO)
Copyright ATA Images/Marija Mlađen

Prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma, povodom 60. rođendana Dvorane Kulturnog centra Beograda, otvoren je sinoć u tom bioskopu predstavljanjem projekta "Čudo u Poskokovoj Dragi" Rajka Grlića.

Kako je naglasio reditelj Stefan Arsenijević, idejni tvorac ovog festivala, ova vrsta manifestacije ne postoji nigde u svetu, gde se razgovara o nerealizovanim ostvarenjima sedme umetnosti. Arsenijević je zapravo bio inspirisan knjigom „Neispričane priče” upravo Rajka Grlića, u stvaranju ideje za ovu vrstu projekta, gde se razgovara o okolnostima nesnimljenih filmova i čitaju odlomci iz scenarija tih projekata.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

Festival je otvorio Grlić sa filmom „Čudo u Poskokovoj Dragi”, duhovitom adaptacijom istoimenog hit romana (2009) Anta Tomića, i odmah je naglasio kako je to "najbolji scenario koji smo Ante i ja zajedno napisali, a eto nismo ga snimili". Pošto trenutno snima novi film u Zagrebu, Grlić se uključio direktno putem video-linka, dok su na sceni DKC-a bili hrvatski pisac i scenarista Ante Tomić i nesuđeni glavni glumci Goran Bogdan i Ivana Roščić koji su čitali scenario pred publikom u svojim ulogama.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

Nikada ga nisam preboleo

Rajko Grlić je otkrio da se u njegovoj fioci nalazi veći broj filmskih projekata koje nije uspeo da realizuje.

- Moje groblje nesnimljenih filmova nije malo, ima i nadgrobnih spomenika, a ovaj večeras je najveći, nikada ga nisam preboleo. Uzeli smo tu divnu, šašavu, veselu knjigu, promenili polovinu i napravili scenario koji naposletku nismo snimili. Kako je danas film izgubio veselje postojanja, želeo sam da uradim jedan zabavan film koji bi se prikazivao po šatorima dok se ljudi neprestano vesele - saopštio je Grlić i dodao da je na taj način želeo da se oprosti od kinematografije, i da to bude jednim velikim filmskim veseljem.

ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Autor filmova “Karaula” (2006) i “Neka ostane među nama” (2010), koje je snimio sa scenaristom Tomićem, osvrnuo se na razloge zašto je želeo da snima baš ovaj film čiji je scenario nastajao paralelno sa pisanjem romana.

- Neizmerno veselje života. To me je privuklo romanu, jedna sreća, radost, pozitivno osećanje. Priča ima topline i tolike valjane razloge da se snimi film. Osim Gorana Bogdana i Ivane Roščić, ulogu majke je imala Ksenija Marinković. I ona sama priznaje da je to bila uloga njenog života, koja eto nije ostvarena. O tome da je Ksenija tu briljirala na probama, Ante Tomić je napisao čitav tekst u svojoj kolumni - rekao je Grlić.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

Uvek je problem u Anti

Roman i nesuđeni film govore o najstarijem sinu divlje porodice u Dalmatinskoj Zagori koji dolazi na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu. Stefan Arsenijević je napravio seriju beležaka po čemu se roman i filmski scenario razlikuju, jer su kraj, kao i brojne dramske linije, potpuno promenjene.

- Uvek je tu problem u Anti. Znate kako on radi? Piše po dve godine jednu polovinu knjige i onda zastane i to potraje dugo. Izdavači ga jure, mole da konačno nastavi i završi roman. Onda Ante to na kraju uradi tako što sve ubrza. Ovde smo napravili zajedno jedan brz, duhovit, dinamičan scenario, naš najbolji koji smo napisali. Bio bi to film veselja i siguran sam da bi ga svi više puta gledali - ocenio je Grlić, koscenarista čuvene TV serije “Grlom u jagode”, filmova “Petrijin venac”, “Miris poljskog cveća”, sve u režiji Srđana Karanovića.

Čuveni hrvatski režiser i scenarista je primetio da danas “art filmovi komuniciraju sa svega tri direktora filmskih festivala, sa mamom i tatom”, tako da smatra da je neophodno snimati zabavne filmove koji će puniti sale u bioskopima.

- Film izumire, nestaje, i trebalo bi raditi film koji se veseli u tim grobnim godinama. Producenti koje smo imali za ovaj film, jednostavno, kako da se izrazim, nisu uspeli da realizuju projekat kako bi trebalo. Opet, ja se za "Čudo" uvek nadam, možda nam se nekada i dogodi snimanje. Uvek kažem za sebe da snimam poslednji film kao sada što radim u Zagrebu, ali nikad se ne zna - zaključio je Grlić.

Dobro je da smo danas živi

Pisac, scenarista i kolumnista Ante Tomić je izjavio da ga je rad na scenariju za “Čudo u Poskokovoj Dragi” naučio da bude ekonomičniji pripovedač, da ne gnjavi sa predugim opisima.

- Za mene je to bila prava škola scenarija, koja me je naučila da budem bolji kao pisac romana. Sada više razmišljam kao scenarista dok pišem knjige nego kao književnik. Slično iskustvo smo Rajko i ja imali sa projektom “Na rubu pameti”, prema romanu Miroslava Krleže, nažalost takođe ga nismo snimili. Rad na tome nas je uništio, dobro je da smo danas živi - naveo je Tomić i podsetio da nije mnogo njegovih dela ekranizovano, iako se mnogima čini da jeste, a u pitanju su sao dva filma - “Karaula” i “Što je muškarac bez brkova”. Sama ideja o nastajanju romana za “Čudo” Tomiću se javila kada je malo istraživao o neoženjenim muškarcima kojih ima jako puno po raznim hrvatskim selima i zabitima.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

- Oni su onako neobrijani, stalno sede i piju, izgleda da su sami jer se boje žena. Ipak, vrlo su usamljeni i nesrećni zbog toga. Mučno je živeti bez žene. Tu nisu samo erotski razlozi, zarad zadovoljstva, već i zbog kuvanja, higijene - analizirao je Tomić.

So na ranu

Glumica Ivana Roščić, u trenucima kada je izlazila iz svoje nesuđene uloge, rekla je da mnogo žali što nisu nikada snimili film, da je prvo čitala roman i onda taj drugačiji scenario i sve ju je oduševilo.

- Večeras se osećam kao da mi je neko sipao so na ranu, dok ponovo čitamo scenario. Bio bi to jedan splitsko vlaški vestern, sjajna, pametna, romantična komedija. Ante i Rajko prave samo hitove, a ovim filmom bi nadmašili sebe sigurno. Ako zbog nečega žalim u karijeri, to je definitivno zbog ovog filma - naglasila je glumica.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

Goran Bogdan takođe veoma žali što nije igrao u filmu “Čudo u Poskokovoj Dragi”, da obožava stvaralaštvo Rajka Grlića i Ante Tomića, te da je sam sadržaj o neženjama kao njegova lična životna priča, jer i dalje nije stupio u brak.

Tanjug /Strahinja Aćimović
 

Nakon razgovora, usledio je čuveni film „Ustav Republike Hrvatske” (2016), koji je isti rediteljsko-scenaristički tandem Grlić-Tomić snimio umesto „Čuda”, a postao je najgledaniji film u DKC-u u poslednjih 10 godina. Glavnu ulogu je odigrao Nebojša Glogovac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike