Srđan Karanović o prokletstvu koje ga prati celog života i filmu koji nikada nije uspeo da snimi (FOTO)

15.02.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Nadao se da bi to mogao da bude njegov “film nad filmovima”

Srđan Karanović o prokletstvu koje ga prati celog života i filmu koji nikada nije uspeo da snimi (FOTO)
Srđan Karanović na snimanju filma "Petrijin venac" - Copyright Promo/Mitar Trninić

Promocija knjige Stefana ArsenijevićaMalo iznad tla“ o filmovima Srđana Karanovića, u izdanju Filmskog centra Srbije, održana je sinoć u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Na promociji su govorili urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar i filmolog Srđan Vučinić, čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, reditelj Srđan Karanović i autor Stefan Arsenijević.

ATA Images
 

Istaknuti reditelj je naglasio da je oduvek najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela.

- Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma - rekao je Karanović i dodao da je, kada mu je Filmski centar Srbije predložio da realizuju nešto nalik na monografiju, pozvao mlađeg kolegu Stefana Arsenijevića, bivšeg studenta, danas svog velikog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć i tada je sve krenulo.

ATA Images
 

Prokletstvo koje me prati oduvek

Čuveni reditelj je izjavio da je veoma zadovoljan knjigom o sebi u formi razgovora sa kolegom Arsenijevićem, mada priznaje da je za sve u karijeri često govorio da uvek može biti bolje i da nikad nije bio sasvim zadovoljan.

- Istina, polazim od toga da je sve moglo biti kraće, duže, tamnije ili svetlije, kad sam snimao filmove. To je izgleda prokletstvo koje me prati celog života. Dugujem veliku zahvalnost Filmskom centru Srbije na ovoj knjizi kao posvetu meni i mom stvaralaštvu i što su se odlučili da je objave - naglasio je Karanović.  

Priznati sineasta je nedavno objavio i svoju autobiografiju “Sam o sebi” za izdavačku kuću “Geopoetika”, koja je bila jedan veliki uvod od 312 strana za novo delo “Malo iznad tla”.

ATA Images
 

Karanović je izjavio da veoma ceni svačije mišljenje, tako da prihvata da ljudi mogu da vole ili ne vole njegove filmove, ili možda vole samo neke iz opusa, i da isto tako i on ima pravo da govori o tome da li mu se neki sopstveni filmovi dopadaju ili ne, jer ih on, ipak, najbolje poznaje.

- Uvek u životu i profesiji zadržavam svoje mišljenje i stavove, i ne menjam ih. Stefan je tokom rada na ovoj knjizi sve to poštovao, tako da mi nije menjao mišljenje. Tokom karijere uvek sam sebe preispitivao da li sam zadovoljan nekim svojim filmom, šta sam hteo njime da postignem i onda se desi da budem nezadovoljan i onim ostvarenjima koja su bila veoma uspešna ne samo kod nas, već i u svetu - naglasio je reditelj.

ATA Images
 

30 godina sanjao jedan film

Autor nezaboravnih filmskih klasika “Petrijin venac”, “Virdžina”, “Miris poljskog cveća”, serije “Grlom u jagode” i kasnije filma “Jagode u grlu”, rekao je da je 30 godina sanjao jedan film koji nažalost nikada nije snimio.

- Reč je o scenariju za film “Tramontana”, jedan nestvaran projekat, čija se radnja odvija za vreme okupacije Čehoslovačke 1968. i 1969. godine. Bila je to moja prva ideja o igranom filmu. Uvek sam ga tokom tri decenije spremao tako što sam scenario pisao iz početka. O tome sam pisao u svojoj knjizi “Sam o sebi” , baš na samom kraju govorim o “Tramontani”. Zamišljeno je da se ceo film odvija na moru, a mi smo u međuvremenu postali država koja je ostala bez mora - otkrio je Karanović i pojasnio da mu je veoma žao što nije uspeo da takav film realizuje.

Promo/Goran Basarić
 

Ipak, kako je rekao, razume sve producente koji su odbili da stanu iza takvog projekta, koji je “nešto između fantazije i ljubavne bajke za odrasle, što nema veze sa životom”, a kako je pisao u svojoj knjizi, nadao se da bi to mogao da bude njegov “film nad filmovima”.

Ne odlazim u bioskope

Srđan Karanović je na promociji svoje knjige “Sam o sebi” izjavio da je odlučio da više ne snima filmove.

- Istina je da filmove koje ja želim da snimam ne mogu da realizujem danas, u ovim okolnostima. To sam objasnio na kraju knjige, kada razgovaram sa Stefanom. Zato sam i odustao dalje da režiram, jer takvi filmovi jednostavno nisu mogući.

ATA Images
 

Ipak, i dalje prati film i ostaje veran kinematografiji.

- Jedini bioskopi u koje odlazim jesu ovaj u kome sedimo večeras i Jugoslovenska kinoteka. Samo oni prikazuju filmove koje ja želim da gledam. Filmove više pratim na televiziji, jer se slabije krećem. Zaista ne mogu da odlazim u tržne centre i da posećujem multipleks bioskope, da osećam onoliki miris kokica, Koka-kole, slušam toliku buku. A ja protiv toga ne mogu da se borim, odnosno jedino mogu da se izborim tako što ne odlazim u takve bioskope. To sve pripada nekom novom vremenu - zaključio je Srđan Karanović.

ATA Images
 

Tajna naslova knjige

Stefan Arsenijević, priređivač knjige, objasnio je da su se trudili da u stvaranju ovog dela budu temeljni, da idu u detalje nakon toliko dugih razgovora, sa više desetina sati snimljenog materijala. On je ocenio da je njegov omiljeni profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti veoma specifičan i autentičan reditelj, jer su mu svi filmovi veoma različiti u pogledu žanra i stila.

- Iz filma u film Karanović je uvek bivao drugačiji, voli da se igra, da sam sebe iznenadi, jer nije tu prisutna samo jedna poetika. Uvek je imao ideju da konstantno sebe iznenađuje i otuda naslov knjige “Malo iznad tla”, jer je svojim filmovima često uspeo da se izdigne iznad zemlje - rekao je Arsenijević i ocenio da je naslov ove knjige kao jedan od lajtmotiva u filmografiji Srđana Karanovića.

ATA Images
 

Nakon razgovora publika je imala ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. godine, u kojem je reditelj Goran Marković imao glavnu ulogu (mnogi ga smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“) i kultni TV film „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike