Na današnji dan snimljen prvi film u istoriji: Francuski fotograf Luj Le Prins je otac kinematografije

14.10.2023

16:00

0

Bio je pionir u snimanju pokretnih slika koristeći samo jednu kameru

Na današnji dan snimljen prvi film u istoriji:  Francuski fotograf Luj Le Prins je otac kinematografije
Copyright Profimedia

U Leedsu francuski fotograf Luj Le Prins je na današnji dan 1888. godine snimio "Roundhay Garden Scene", prvi film u istoriji.

Film koji je prema Ginisvoj knjizi rekorda označen kao najstariji sačuvani filmski zapis u istoriji nosi naziv "Roundhay Garden Scene" - Scena u bašti Raundhej.

Profimedia
 

 

Ova crno-bela kratka scena trajanja svega 2,11 sekundi, režirana je od strane francuskog fotografa Luja Le Prinsa 1888. godine.

Brzina od 12 sličica u sekundi

Film je snimljen brzinom od 12 sličica u sekundi. Kroz njegove kratkotrajne scene, posmatrači mogu videti Adolfa Le Prinsa, Suru Vitli , Džozefa Vitlija i Harijet Hartli kako šetaju po vrtu.

Mesto snimanja ovog značajnog filma je, dom Džozefa i Sare Vitli u naselju Raundheju grada Lidsa, smeštenog u engleskoj oblasti Zapadni Jokšir. Snimljen je tačno 14. oktobra 1888. godine, čime se potvrđuje njegova izuzetnost u svetu kinematografije.

Profimedia
 

Poseban detalj filma je kada Sara hoda unazad.

Otac kinematografije

Luj Le Prins, koji je stajao iza kamere ovog filma, od 1930. godine poznat je kao "Otac kinematografije". Bio je pionir u snimanju pokretnih slika koristeći samo jednu kameru.

Interesantno je napomenuti da su sedam godina kasnije, braća Limijer, takođe iz Francuske, snimila "Odlazak radnika iz Limijerove fabrike".

Profimedia
 

Iako se često ovaj film naziva prvim filmom u istoriji, važno je napomenuti da je Le Prinsova kreacija prethodila ovom delu.

Braća Limijer su patentirala svoj izum 13. februara 1895. godine, a njihov film je premijerno prikazan na konferenciji u Francuskoj 22. marta iste godine.

Profimedia
 

Prva komercijalna kinoprodukcija organizovana je u pariškom Grand Cafeu 28. decembra 1895. godine.

Ovi pionirski koraci postavili su temelje za kinematografiju kakvu danas poznajemo i omogućili razvoj filmske umetnosti koja traje više od veka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike