Ko su najmlađi pisci na svetu: Imaju svega pet godina

12.08.2023

14:00

0

Trenutni rekorderi su Bela Džej Dark (u kategoriji devojčica) i Said Rašid Almuheri (u kategoriji dečaka)

Ko su najmlađi pisci na svetu: Imaju svega pet godina
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Ginisova knjiga rekorda“ je godišnji zbornik koji se objavljuje još od 1955. godine, u kom su zabeležena neverovatna dostignuća ljudi i činjenice koje se tiču ekstremnih prirodnih pojava, kao i u biljnom i životinjskom svetu.

Prvo izdanje našlo se na prvom mestu najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji te godine, da bi već naredne zbornik doživeo i internacionalno izdanje.

Profimedia
 

Kada se radi o najmlađim osobama koje su napisale knjigu, trenutni rekorderi su Bela Džej Dark (u kategoriji devojčica) i Said Rašid Almuheri (u kategoriji dečaka).

Prva knjiga o izgubljenoj mački

Bela iz Velike Britanije je imala svega 5 godina i 211 dana kada je objavila svoju prvu knjigu The Lost Cat (Izgubljena mačka), dok je Said iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rekord postigao time što je svoju prvu knjigu The Elephant Saeed and the Bear (Slon Said i medved) objavio sa svega četiri godine i 218 dana.

Belina knjiga govori o mačetu koje se izgubilo po noći i naučilo vrednu životnu lekciju, a inspiraciju je dobila iz crteža koji je sama nacrtala.

Profimedia
 

Za pisanje knjige joj bilo potrebno „oko pet dana“, a sama ju je i ilustrovala, uz izuzetak poslednje ilustracije koja je delo njene starije sestre Lusi Mej.

Bela se nada da će deca naučiti iz njene knjige da „ne lutaju sama po mraku“. Nakon što su na sajmu knjiga pronašli izdavača koji je bio zainteresovan za objavljivanje Beline knjige, ona je uz pomoć svoje mame učestvovala u donošenju odluka o potrebnim izmenama.

Njihov trud se isplatio kada su saznale da se Belina knjiga prodaje kao alva. Bela se nada da će njena knjiga inspirisati i druge mlađane pisce i daje im savet „da pišu o onome o čemu zaista žele“. Osim pisanja, Bela uživa u čitanju, plivanju i igrajući se „učiteljice“.

Saidova priča o dobroti

Saidova priča je priča o dobroti i neočekivanom prijateljstvu između dve životinje.

Said je postigao rekord zahvaljujući ljubavi prema čitanju, pisanju i pripovedanju. Njegova želja je da inspiriše i drugu decu jer veruje da talenat za pisanje treba da se vrednuje nevezano za starosno doba.

Profimedia
 

Međutim, on nije jedini rekorder u svojoj porodici – njegova starija sestra Aldabi drži rekord za najmlađu osobu koja je napisala dvojezičnu knjigu u kategoriji devojčica. Said „voli mnogo svoju sestru, kao i da se s njom igra, da zajedno čitaju, pišu i crtaju“.

Ovo dvoje mališana planiraju da nastave sa pisanjem. Obe njihove knjige su prodate u preko 1.000 primeraka, što je i uslov za postizanje Ginisovog rekorda u ovoj kategoriji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike