Simbol glamura i Los Anđelesa: Kakve tajne krije čuveni natpis

17.07.2022

15:06

0

Holivudski znak koji postavljen iznad brda prepoznatljiv je u celom svetu

Simbol glamura i Los Anđelesa: Kakve tajne krije čuveni natpis
profimedia-0194870649 - Copyright Profimedia

Sledeće godine, 13. jula biće tačno 100 godina kako je postavljen iznad brda u Los Anđelesu.

Iako je prvobitno postavljen kao obična reklama, danas ovaj znak ima status kuturnog spomenika, a prikazan je u brojnim filmovima, TV emisijama, muzičkim spotovima i video igricama.

Početkom dvadesetih godina prošlog veka, grad Los Anđeles je dobio novo „podnaselje“ pod imenom Holivud. Kako se stanovništvo grada širilo rekordnom brzinom, tako su bila potrebna nova naselja za dodatni priliv stanovništva, a Holivud postaje izuzetno popularan deo grada.

Izgradnju novog stambenog naselja, finansirao je Hobart Johnstone Vhitlei, danas poznat kao "Otac Holivuda", a sama četvrt se nalazila u blizini obronaka Santa Monika Mountainsa.

Profimedia
 

Svako slovo je bilo izrađeno od drveta sa visinom od 15,2 metra i širinom od 9,1 metra. Slova bi zatim bila obložena sa 4.000 sijalica da bi se natipis osvetleo u mraku i to redom na tri dela („HOLLY“, „WOOD“ i na kraju „LAND“).

Originalni plan je zahtevao da znak stoji svega dve godine dok kuće ne budu izgrađene, ali kada su veliki filmski studiji izabrali ovu lokaciju kao svoje sedište, znak je postao ikona industrije.

To ga je sačuvalo sigurnog rušenja, ali je slovo „H“ uništeno početkom četrdesetih godina prošlog veka kada je u njega udario čovek po imenu Albert Koti.

Ironično, Kotijev posao je bio da održava znak, ali je tokom jedne večeri seo za volan pod uticajem alkohola i udario u prvo slovo. Tokom 1949. godine su skinuta slova čiji niz daje reč „LAND“ i znak većih promena nije imao sve do kasnih sedamdesetih godina.

Obnova znaka počela je 1979. godine, a slova su obnovljena donacijom poznatih ljudi, poput Hjua Hefnera iz Plejboja i muzičara Alisa Kupera.

Profimedia
 

Upravo je na filmskom setu ovaj znak više puta uništavan. Prvi se put to dogodilo u filmu "Potres" iz 1974., a zatim i u filmovima "Dan nezavisnosti" iz 1996. godine, "Dan posle sutra" iz 2004. godine, "Terminator: Spasenje" iz 2009. godine i "San Andreas" iz 2015. godine.

Zanimljivo, mnogi će danas na prvi mah reći da "Hollywood" znači "sveta šuma", no engleska reč za sveto piše se sa samo jednim slovom L ("holy"). S druge strane, "holly" u engleskom jeziku označava poznati božićni ukras.

Inače do samog znaka se ne može doći jer je zabranjen pristup a izbliza se može posmatrati sa četiri lokacije u Los Anđelesu.

Istorija ovog znaka pamti i dve ljudske tragedije. Mlada glumica Peg Entvisl (24) 1932. godine se odatle bacila pravo u smrt.

U noć 16. septembra 1932. godine, Peg izlazi iz kuće pod izgovorom da treba da se nađe sa prijateljima. Odlazi do čuvenog znaka i tako okončava svoj život, bacivši se u smrt.

Sutradan, slučajna prolaznica je pronašla cipelu, jaknu i novčanik u dolini ispod čuvenih slova. U novčaniku je bila oproštajna poruka.

Profimedia
 

Danas je Peg Entvisl legenda Holivuda, a veruje se da njen duh još uvek leluja kanjonom Bičvuda, ostavljajući za sobom miris gardenija, koje su bile njen omiljeni miris.

Druga tragedija datira iz ovog veka, prolaznik koji je onuda šetao psa 2012. godine ugledao je nešto čudno na svom putu. Ispostavilo se da je pronašao odrubljenu glavu koja je bila zamotana u običnu plastičnu vrećicu iz prodavnice.

Nakon duge istrage, policija je utvrdila da je žrtva šezdesetogodišnji Harvi Medelin, kojeg je ubio njegov četdesetogodišnji dečko, nakon što je saznao da Harvi namerava da ga ostavi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike