Tri žene su na dan njegove smrti izvršile samoubistvo: Kobna privlačnost Rudolfa Valentina (FOTO)

23.08.2023

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Mediji su dan kada je mladi glumac umro na vrhu svoje popularnosti, u 31 godini života, nazvali "Dan kada je Holivud plakao"

Tri žene su na dan njegove smrti izvršile samoubistvo: Kobna privlačnost Rudolfa Valentina (FOTO)
Rudolf Valentino - Copyright Profimedia

Na današnji dan, 23. avgusta 1926. godine, umro je slavni italijanski glumac Rudolf Valentino. Bio je po nadimku “latinski ljubavnik”, koji je stekao kao jedna od najpoznatijih filmskih zvezda 1920-ih godina i jedno od najvećih imena ere nemog filma.

Rođen je 6. maja 1895. godine, u mestu Kastelaneta, od majke Francuskinje i oca Italijana, često opisivan kao kontroverzan, život je završio rano, u samoći, ali ne pre nego što je zagolicao maštu miliona žena širom sveta i postao oličenje “idealnog ljubavnika.”

Profimedia
 

Uglađeni žigolo

Život menja iz temelja kada odlazi u Njujork 1913, sa 18 godina. Kako nije znao engleski, jedini poslovi koje je mogao da radi bili su oni slabo plaćeni - u restoranima, kao perač sudova, baštovanski pomoćnik… Od “boljih” tu je bio posao uglađenog žigola u plesnim dvoranama, gde, kao talentovani igrač, za male pare pravi društvo usamljenim damama. Sa sklonošću ka luksuzu nemilice je trošio novac onda kada ga je imao i kada ga nije imao – na bunde, krznom postavljene bademantile, pozlaćene žilete, zlatne vadičepe, iznajmljene rols-rojsove…

Profimedia
 

Zabranjena strast i požuda

Zgodni imigrant maslinaste puti 1917. godine stiže u Holivud i nakon nekoliko malih i beznačajnih uloga, mahom negativaca, Valentino 1921. dobija ulogu argentinskog gauča, u ostvarenju “Četiri jahača apokalipse” – nemom filmu reditelja Reksa Ingrama. Samo nekoliko kratkih scena u kojima iz Valentina, dok pleše tango, zrače melanholija, zabranjena strast i požuda, bilo je dovoljno da doslovno “upleše” u svet filma, na velika vrata. Film je postigao ogroman uspeh, ostvarivši za ono vreme neverovatnu zaradu od četiri i po miliona dolara, i preko noći od Rudolfa Valentina napravio zvezdu.

Ipak, film koji će glumca lansirati u legendu biće “Šeik,” Džordža Melforda snimljen takođe 1921. godine. To je trenutak kada ženski deo Amerike definitivno obuzima prava “šeikmanija.” Žene opsedaju bioskopske sale u rekordnom broju. 

Profimedia
 

Odigrao je 14 glavnih uloga, uz “Četiri jahača apokalipse” i “Šeika,” treba spomenuti i filmove “Šeikov sin”, “Krv i pijesak”, “Mladi radža”, “Orao” i “Monsieur Beaucaire.”

Nagađalo se da je homoseksualac

Muškarac iz mašte miliona žena imao je dva braka, oba katastrofalna. Prva  supruga je bila lezbejka, brak je navodno trajao šest sati, do trenutka kada je ona zaključala vrata svoje sobe. Druga je njegovu karijeru gotovo sabotirala, on se prepustio njenoj dominaciji, a ona je preuzela njegove poslove, diktirala zaradu, ugovarala filmove. Ostavila ga je u trenutku kad je izrazio želju da osnuju porodicu. Autori njegove biografije opisuju Valentina kao ne previše seksualno aktivnog muškarca. Žene koje su bile s njim u vezi opisivale su ga više kao svog starijeg brata, još češće govorile da se ponaša poput malog dečaka. Jedan glumac, blizak Valentinu, izjavio je: „Sve o čemu on razmišlja, to je - italijanska hrana.“

Profimedia
 

Nagađalo se puno o njegovoj seksualnoj orijentaciji, bilo je glasina da su mu draži muškarci. Mnogi su ga u medijima napadali da je suviše ženstven za muškarca, jadikovali zbog njegovog negativnog uticaja na muškost Amerikanaca, a jednog kolumnistu glumac je čak izazvao na dvoboj, zbog uvreda.

Smrt ga je pretvorila u jednu od prvih ikona Holivuda

Legendarni glumac je umro od upale slepog creva i perforacije čira, upale pluća i drugih komplikacija. Valentinova prerana smrt izazvala je do tada nezapamćenu masovnu histeriju među obožavateljkama, pretvorivši ga u jednu prvih ikona Holivuda. Mediji su dan kada je mladi Italijan umro na vrhu svoje popularnosti, u 31 godini života, nazvali "Dan kada je Holivud plakao". Tog dana, prijavljene su na desetine pokušaja samoubistva, a najmanje tri žene su zaista sebi oduzele život.

Profimedia
 

Zaluđenost Valentinom nije se završila njegovom smrću. Glumčev duh ostao je da lebdi Holivudom. Njegovi obožavaoci, ali i znatiželjnici i zaljubljenici u paranormalno, godinama su odlazili na spirituističke seanse ne bi li stupili u kontakt sa pokojnom zvezdom. Tom “kultu” kumovala je i Valentinova druga supruga Nataša Rambova koja je u svojoj knjizi opisala svoje “druženje” s mrtvim glumcem, odnosno njegovim duhom.

Dama u crnom

Mitologiji i stvaranju kulta Rudolfa Valentina doprinela je i misteriozna “dama u crnom,” koja je godinama, na godišnjicu njegove smrti, donosila ruže na grob. Njen identitet biće otkriven tek tokom pedesetih godina.

Profimedia
 

Ditra Flejm je kao četranestogodišnjakinja ležala u jednoj njujorškoj bolnici. Valentino i ona su tada svečano obećali jedno drugome da ukoliko ona umre pre njega, on će na njen grob donositi ruže svakog dana. A ako on umre pre, sve što je tražio bilo je da nikad ne zaboravi da je samoća bila jedan od njegovih najvećih strahova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike