Beogradska filharmonija nastupa u čast Stevana Hristića: Prvi put se izvodi zaboravljeno delo nastalo pre skoro 90 godina!

05.10.2023

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je simfonijska poema "Na selu"

Beogradska filharmonija nastupa u čast Stevana Hristića: Prvi put se izvodi zaboravljeno delo nastalo pre skoro 90 godina!
Koncert Beogradske filharmonije na Kolarcu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U sezoni posvećenoj stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija priređuje koncert pod nazivom „Za nova otkrića”, u petak 6. oktobra, na Kolarcu, u 20 časova. U čast osnivača Stevana Hristića, orkestar izvodi njegovu kompoziciju “Na selu”, a solista je svetska pijanistička zvezda Denis Kožuhin, pod dirigentskom palicom Džaumea Santonje.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

“Nova otkrića“, Beogradska filharmonija slavi izvođenjem dela koje ima poseban značaj u stogodišnjoj sezoni orkestra. Na programu je simfonijska poema "Na selu" Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije koje je na koncertnom repertoaru gotovo zaboravlјeno ostvarenje. Nastalo je 1935. godine, a prema dostupnim arhivskim podacima, Beogradska filharmonija ga koncertno izvodi prvi put.

Promo/Marko Đoković
 

Pijanista koji pomera koncertnu dvoranu iz temelja

Jedan od događaja filharmonijske jubilarne sezone je nastup pijaniste Denisa Kožuhina, za čije muziciranje Čikago tribjun kaže da pomera koncertnu dvoranu iz svojih temelja. Etabliran kao jedan od najvećih pijanista svoje generacije, nastupao je sa mnogim vodećim međunarodnim orkestrima, kao što su simfonijski orkestri iz Čikaga, Londona i San Franciska, filharmonijski orkestri iz Izraela, Londona i Roterdama, Kraljevski Koncertgebau orkestar, berlinski Štatskapele, Orkestar iz Filadelfije i Filharmonija orkestar.

Promo/Beogradska filharmonija
 

Sa Beogradskom filharmonijom Kožuhin nastupa prvi put, u izvođenju Klavirskog koncerta br 4, Sergeja Rahmanjinova. Tako će se u “znaku otkrića” naći briljantno i virtuozno delo koje je nepravedno zapostavljeno na koncertnom repertoaru u odnosu na ostala kompozitorova ostvarenja napisana u ovom žanru.

Promo/M. Đoković
 

Filharmonijski koncert zaokružuju jedno od najpopularnijih dela klasičnog muzičkog repertoara – “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva. Nastup predvodi Džaume Santonja, mladi i perspektivni španski dirigent, koga je publika Beogradske filharmonije prethodno imala prilike da upozna u koncertnoj sezoni 2021/22.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike