Kao nekad u Jugoslaviji: Srbija, Slovenija, Hrvatska i sav taj džez (FOTO)

04.10.2023

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

1989. je održan prvi „Jumbo Big Band“ susret na kome su se prvi put u istoriji na istoj bini našla tri najveća Big Benda regiona

Kao nekad u Jugoslaviji: Srbija, Slovenija, Hrvatska i sav taj džez (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Muzički projekat „Jumbo Big Band“ održan je u Mts Dvorani gde su u velikoj sali pozornicu delila tri najveća Big Benda iz regiona - Džez orkestar Hrvatske Radio-televizije, Big Bend Radio-televizije Slovenije i Big Bend Radio-televizije Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Susret posle tri decenije

Koncert od puna dva sata sinoć je realizovan po ugledu na istorijski susret orkestara Kauta Bejzija (Count Basie Orchestra) i Djuka Elingtona (Duke Ellington Orchestra) ranih šezdesetih godina. Decenijama kasnije, tačnije 1989. je održan prvi „Jumbo Big Band“ susret na kome su se prvi put u istoriji na istoj bini našla tri najveća Big Benda regiona - Džez orkestar Radio-televizije Beograd, Džez orkestar Radio-televizije Ljubljana i Plesni orkestar Radio-televizije Zagreb. Ansambli su tada svirali dela napisana posebno za tu priliku, a posle velikog uspeha u sva tri grada gde su koncerti izvedeni (Beograd, Zagreb, Ljubljana) raspad Jugoslavije odložio je novi „jumbo“ susret za skoro tri decenije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Dirigent je sinoć bio Zigi Fajgl, austrijski profesor saksofona i dekan Džez odseka na Akademiji u Gracu.

- Srećan sam što imam tu priliku da dirigujem na ovako velikom i značajnom koncertu sa tri Big Benda. Imali smo veoma intenzivne probe ovih dana i drago mi je da smo konačno na bini. Nadam se da će vam se svideti naš program - obratio se publici Fajgl.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Muzički program prema konceptu je bio podeljen u nekoliko segmenata u kojima su izvođene po tri kompozicije srpskih, slovenačkih i hrvatskih autora, koje sviraju Big Bendovi iz tih država. Prvi niz je bio u znaku kolaža Bore Rokovića u izvođenju Big benda RTS-a, numera "Stoji, stoji, Ljubljanca" Jožeta Privšeka (Big bend RT Slovenije) i "Intima" Miljenka Prohaske (Džez orkestar Hrvatske RT).

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Ovim koncertom Big bend RTS-a obeležava veliki jubilej - 75 godina postojanja, što će činiti i kroz bogatu seriju muzičkih programa do kraja godine. Za sam kraj zvaničnog dela dvočasovnog koncerta, Big bend RTS-a je odsvirao čuvenu "Vranjanku", a na bis je izveden svojevrsni omaž velikom američkom džez muzičaru Djuku Elingtonu, vrhunskom kompozitoru i pijanisti.

Ako imate kola ili autobuske karte dođite

Na kraju koncerta još jednom se obratio austrijski dirigent Zigi Fajgl.

- Zahvalan sam svim orkestrima na ovoj divnoj večeri. Zaista je ovo jedinstvena, neponovljiva prilika da sva tri Big Benda nastupe zajedno na ovoj turneji. Za mene je privilegija da budem deo ove priče. A vi, ako nemate ništa drugo u planu 5. i 7. oktobra, a imate kola ili autobuske karte, dođite nam na ove koncerte u Ljubljanu i  Zagreb. Dobrodošli - poručio je Fajgl.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike