Beogradska filharmonija odustala od austrijsko-nemačke turneje: Previše je rizično!

03.10.2023

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Uloženi su izuzetni napore da se projekat realizuje, ali je usled promenjenih okolnosti koje ranije nije bilo moguće sagledati, doneta teška odluka da se od svega odustane

Beogradska filharmonija odustala od austrijsko-nemačke turneje: Previše je rizično!
Beogradska filharmonija - Copyright Promo/Marko Đoković

Beogradska filharmonija saopštila je da se sa žaljenjem povlači iz austrijsko-nemačke turneje, navodeći kao razlog globalnu nestabilnost tržišta. Filharmonija je podsetila da je turneja trebalo da obuhvati koncerte u Beču, Firzenu, Štutgartu i Visbadenu od 5. do 9. novembra, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i violinistom Nemanjom Radulovićem.

Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Risović
 

"U svetlu pripreme stogodišnjice Beogradske filharmonije, uložen je kontinuiran rad od strane promotera i menadžmenta orkestra da se srpski ansambl predstavi u što više evropskih centara. Međutim, globalna nestabilnost tržišta koja se odrazila na međunarodna gostovanja velikih ansambala uticala je i na naš orkestar u većoj meri nego što je bilo moguće predvideti", navodi se u saopštenju.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Teška odluka

Iz beogradskog orkestra su dodali da su uložili izuzetne napore da se turneja realizuje, ali da je "usled promenjenih okolnosti koje ranije nije bilo moguće sagledati, doneta teška odluka da se Filharmonija povuče iz projekta".

Kako se navodi, projekat "u ovom momentu predstavlja rizik koji institucija u trenutnoj situaciji nije u mogućnosti da preuzme. Svesni izazova koje ova odluka donosi, kao i poteškoća koje iz nje proizilaze, Beogradska filharmonija izražava veliku zahvalnost na razumevanju svim partnerima na projektu i svima upućuje iskreno izvinjenje, pogotovo cenjenoj publici, Felcu, Raduloviću, kao i organizacijama Opus3 Artists i IMG Artists".

Foto:Beogradska Filharmonija/Marko Đoković
 

"Izražavamo puno razumevanje za nelagode sa kojima se poslovni saradnici suočavaju, u nadi da će bolje okolnosti dozvoliti da se Beogradska filharmonija predstavi ljubiteljima muzike u gradovima Austrije i Nemačke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike