Zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu: Festival filmske režije LIFFE 16. put (FOTO)

01.09.2023

12:00

0

Ovogodišnji slogan je „Akcija!”

Zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu: Festival filmske režije LIFFE 16. put (FOTO)
Copyright Promo LIFFE

Internacionalni festival filmske režije – LIFFE tradicionalno se održava u Leskovcu po 16. put i to od 14. do 19. septembra, kada će publika imati priliku da pogleda najznačajnija filmska ostvarenja autora iz zemlje i sveta, a Leskovac postati festivalska i filmska prestonica Srbije i regiona.

Slogan ovogodišnjeg festivala jeste „Akcija!”, a biće prikazano više od 50 filmova u različitim kategorijama koji će se boriti za nekoliko nagrada.

Promo LIFFE
 

Kao i svake godine, organizatori su pripremili bogat prateći program u vidu promocija knjiga, radionica, trbina i koncerata koji donose pravi festivalski duh u ovaj grad.

Osam filmova iz regiona

- Za 16 godina, festival je izrastao u prestižnu kulturnu manifestaciju koja predstavlja brend grada Leskovca i izuzetno je značajan za reditelje regiona, jer su dobili siguran prostor u kome mogu da govore o izazovima sa kojima se susreću na tradicionalnoj konferenciji koja se svake godine održava na festivalu. Leskovački kulturni centar i grad Leskovac nesebično pomažu ovu manifestaciju, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije - rekla je direktorka Kulturnog centra u Leskovcu, Sanja Conić.

Promo LIFFE
 

U glavnom takmičarskom programu festivala najavljeno je osam filmova regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića koji se prisutnima obratio video putem, a najbolji film u ovoj kategoriji proglasiće tročlani žiri u sastavu Damjan Kozole, reditelj, Nenad Pavlović, reditelj i scenarista i Ljubomir Bandović, glumac.

Nova nagrada nosiće ime Dušana Makavejeva

- Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čoveka s prostora bivše Jugoslavije je uvek borba s prošlošću, to nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica LIFFE, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost - rekao je Sviličić.

Promo LIFFE
 

Selektori programa ,,Divlji film”, Uroš Tomić i Marko Sopić, predstavili su novu nagradu koja nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, koja se dodeljuju za najbolju režiju u internacionalnoj selekciji.

Premijerno nove serije

- Kao selektori, trudili smo se da odaberemo autore iz celog sveta koji nude inovacije u filmskom jeziku, baš kao što je to radio Makavejev u svojim filmovima, a opet, uspešno komuniciraju sa publikom širom sveta i nisu hermetični, kao što nisu bili ni filmovi Makavejeva. Razmišljali smo koje je to ime koje bi moglo da stoji rame uz rame uz ime nagrade Živojin Žika Pavlović, pa je Dušan Makavejev bio logičan izbor.

- Festival LIFFE uvek obraća pažnju i osluškuje šta je to što publika želi, ali i vrlo vodi računa o tome šta je profesionalcima potrebno. Umetnički tim LIFFE-a došao je do zaključka da je, usred velike hiperprodukcije serija iz godine u godinu, potrebno napraviti neku vrstu valorizacije. Reditelji iz regiona ove godine se na festivalu takmiče u dve kategorije: režija najbolje mini serije i režija najbolje epizode dramske serije - rekla je Darija Bajić- Božović.

Promo LIFFE
 

Festival nastavlja tradiciju da premijerno prikazuje serije pre njihovog televizijskog pojavljivanja. Ove godine, biće prikazani ,,Poziv’’ reditelja Marka Đilasa, serija ,,Tunel’’, reditelja Lazara Ristovskog i serija ,,Tajkun 2’’ reditelja Ivana Stefanovića i Jelene Gavrilović.

Dragan Jović, inicijator festivala, predstavio je Studentski program, u kome će se naći filmovi studenata državnih umetničkih fakulteta iz celog regiona.

- Studentska ostvarenja boriće se za tri nagrade, koje nose imena po čuvenom profesoru filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomiru Baji Šaranoviću. O pobednicima će odlučivati tročlani žiri, a pobednike očekuju i novčane nagrade. Takođe, pripremili smo i bogat prateći program za studente.

Povratak eksperimentu

Darko Bajić, reditelj i umetnički direktor festivala govorio je o značaju festivala i jugoslovenskom nasleđu koje festival kroz svoj program čuva.

Promo LIFFE
 

- Ove godine smo u akciji, kao što kaže i sam slogan festivala. Želimo da napravimo veći, značajniji festival, iako smo sigurni da je on već postigao svoj osnovni cilj, a to je da je prikaže i sačuva od zaborava istoriju, nasleđe i filmove jednog kulturnog prostora. Festival ima za cilj da podrži koprodukcije u regionu i da govori o značaju jugoslovenskog prostora koji je neminovno uticao na svetsku kinematografiju. Želimo da se vratimo eksperimentu, što su Makavejev i Pavlović radili osvajajući slobodu u filmu. "Akcija" se odnosi na zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu, uz selekciju filmova koji će biti prikazani. Vodili smo računa da to bude program koji će zainteresovati sve gledaoce iz Srbije, novinare, a najviše leskovačku publiku.

Profimedia
 

Na konferenciji je proglašen i ovogodišnji laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih reditelja i scenarista, Miloš Miša Radivojević.

Radivojević se zahvalio na nagradi i istakao da mu je izuzetna čast što se našao u društvu najvećih filmskih umetnika iz regiona.

Promo LIFFE
 

Prethodnih godina, laureati ove nagrade bili su Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Rade Šerbedžija, Goran Marković, Milčo Mančevski i još mnoga značajna imena regionalne kinematografije.

Omaž Dušanu Makavejevu

Na konferenciji je predstavljen i ,,Divlji film’’ u čijoj će selekciji biti prikazano osam filmova reditelja iz čitavog sveta. Premijere sedam filmova po prvi put u Srbiji imaće tu privilegiju da vidi leskovačka publika. Ova kategorija predstavlja omaž legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, a svi filmovi u selekciji nastavljaju specifičan filmski jezik koji je on negovao.

Takođe, ove godine, glavna nagrada za režiju festivala nosi upravo njegovo ime. Tročlani žiri u sastavu Greta Scacchi, glumica, Yann Dedet, montažer i Robb Moss, reditelj, odlučiće koje će to filmsko ostvarenje dobiti nagradu u ovoj kategoriji.

Profimedia
 

Najavljena je i tradicionalna Konferencija reditelja u Leskovačkom kulturnom centru koja se održava svake godine, a teme o kojima će velika imena filmske režije govoriti su položaj i egzistencija reditelja, što će biti tema u fokusu.

- To je akcija! Nije samo stvar egzistencije, to je stvar i boljeg filma’’, rekao je Darko Bajić.

Festival se održava u Leskovačkom kulturnom centru i Narodnom pozorištu u Leskovcu, a sve informacije o programima dostupne su putem vebsajta festivala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike