Nebojša Dugalić u seriji "Drug Marko": Neotkrivene tajne o Aleksandru Rankoviću, Titu, Kardelju i Jugoslaviji (FOTO/VIDEO)

27.08.2023

19:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Zasnovana je na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocenama istoričara i drugi relevantnih sagovornika

Nebojša Dugalić u seriji "Drug Marko": Neotkrivene tajne o Aleksandru Rankoviću, Titu, Kardelju i Jugoslaviji (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Slobodan Pikula

Četrdeset godina posle smrti, Aleksandar Ranković je ponovo među Srbima. Zašto je Edvard Kardelj istisnuo Aleksandra Rankovića iz srca Josipa Broza? Kako je Aleksandar Ranković od simbola jugoslovenstva, pošto ga je Josip Broz Tito smenio, postao ikona srpstva?

Svakog utorka, od 29. avgusta, na Prvom programu RTS-a emitovaće se igrano-dokumentarna serija ''Drug Marko“, koja kroz deset epizoda na objektivan način prikazuje ulogu Aleksandra Rankovića u pojedinim značajnim i prelomnim periodima pre, u toku i posle Drugog svetskog rata, kao i njegovu aktivnost i stavove posle eliminisanja iz političkog i javnog života Jugoslavije.

Promo/Slobodan Pikula
 

Prisluškivanje Tita

Posle Brionskog plenuma izbrisana je uloga Aleksandra Rankovića koju je imao za vreme ilegalnog rada u Beogradu, u Drugom svetskom ratu, posebno u bici na Sutjesci i prilikom nemačkog desanta na Drvar kada je Ranković odigrao presudnu ulogu u spašavanju Tita i Vrhovnog štaba.

Ranković je neosnovano optuživan za prisluškivanje Tita i navodno zavereničko delovanje sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti, a nije mu data mogućnost da se brani od tih optužbi. Bez obzira na neosnovane optužbe i stalnu prismotru službi bezbednosti, Ranković se nije oglašavao u javnosti i nije pokušavao da traži zaštitu od bilo koga.

Promo/Slobodan Pikula
 

Dve velike dileme

U vezi sa ovim postoje dve velike dileme: kako nije uspeo da otkrije pripreme i planove za svoju smenu i zašto je o svemu tome uporno ćutao. U ovoj seriji se daju odgovori na ove i mnoge druge dileme koje se odnose na Aleksandra Rankovića i na taj način daje doprinos da se Aleksandru Rankoviću da odgovarajuće mesto u jugoslovenskoj i srpskoj istoriografiji.

Promo/Slobodan Pikula
 

Kroz seriju se prikazuje uloga Aleksandra Rankovića u radničkom i komunističkom pokretu, njegovo angažovanje neposredno pred Drugi svetski rat, doprinos pobedi u tom ratu, kao i njegova uloga u prvim posleratnim godinama i u vreme Informbiroa i sve do smene na Brionskom plenumu 1966. godine. Serija prati Rankovićeve stavove i odnos prema aktuelnim dođajima od Brionskog plenuma do kraja njegovog života.

Ladislava Ranković

U seriji se detaljno obrađuje složeni odnos Aleksandra Rankovića i Josipa Broza Tita, odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem... Posebno mesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posledice zbog optužbi i smene njenog muža, ali je ostala nepokolebljivo uz njega i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor.

Promo/Slobodan Pikula
 

Svedočenja koja se iznose prvi put

Zasnovana je na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocenama istoričara i drugi relevantnih sagovornika. Neki svedoci koji su bili neposredni učesnici određenih događaja prvi put iznose svoja svedočenja. Veći deo arhivske i privatne građe do sada nije korišćen u okviru dokumentarnih serija, što će seriju činiti ekskluzivnom za gledaoce i stručnu javnost.

Promo/Slobodan Pikula
 

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC, reditelj Nedeljko Kovačić, scenarista Svetko Kovač, saradnici na scenariju Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković, a narator Tihomir Stanić.

Glavne uloge tumače Nebojša Dugalić, Dragan Vujić Vujke, Vaja Dujović, Aleksandar Sreećković Kubura i mnogi drugi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike