Neverovatne priče još uvek mobilnih „dinosaurusa“: Čuveni srpski reditelji u filmu Darka Bajića (FOTO/VIDEO)

17.05.2023

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Počasna projekcija će biti održana 20. maja u mts Dvorani

Neverovatne priče još uvek mobilnih „dinosaurusa“: Čuveni srpski reditelji u filmu Darka Bajića (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Stefan Vacić

Uz prisustvo učesnika dokumentarnog ostvarenja “Film davne budućnosti” i ujedno velikana domaćeg filma Đorđa Kadijevića, Zdravka Šotre, Bore Draškovića i Miše Radivojevića u subotu 20. maja, u mts Dvorani, s početkom u 20 časova, održaće se počasna, besplatna projekcija filma.

Ostvarenje autora projekta Darka Bajića i reditelja Siniše Cvetića („Usekovanje“) naći će se potom na redovnom repertoaru ostalih bioskopa.

Promo/Stefan Vacić
 

Darko Bajić razgovarao je sa uvaženim rediteljima o njihovom višedecenijskom iskustvu snimanja filmova. Prema njegovim rečima, suština koncepta bila je da se iskoristi digitalna tehnika kako bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci, na kojoj se nekada morao osmišljeno iskoristiti svaki metar.

Promo/Stefan Vacić
 

Lepo popodne uz priču o životu i karijeri

Zdravko Šotra ističe da je za njega "Film davne budućnosti" bila prilika da potpuno prođe kroz svoj život, dela i iskustva:

- Kad smo se sastali nas četvorica, to ukrštanje naših izlaganja je dobilo jedan novi smisao. Bilo mi je zaista lepo popodne kada smo nas četvorica govorili ono što mislimo o svojoj karijeri, životu i filmu.

Promo/Stefan Vacić
 

O temi filma reditelj Đorđe Kadijević je rekao da bi pitanje o tome kakva je danas filmska umetnost, šta je ona i o čemu govori, kako se vrednuje i ceni, trebalo pre da bude postavljeno u nekom velikom, svetskom kulturnom ambijentu:

- O ovome bi trebalo da se pitaju Amerika i Evropa. Mi smo na tu temu razgovarali zahvaljujući lucidnosti Darka Bajića, koji je skovao u glavi našu radoznalost prema onome o čemu pre ovog filma možda i ne bismo razmišljali.

Promo/Stefan Vacić
 

Duh jedne nove kulture

Reditelj Miša Radivojević čestitao je autoru na istrajnosti kada je o čitavom poduhvatu reč:

- Ne samo za uložen rad i kreativnost velike male ekipe, organizacije, produkcije, fakulteta, ne samo za kvalitet još uvek mobilnih "dinosaurusa" koje si okupio, držim palčeve za korist ne samo naše filmske struke, već za duh jedne nove i važne kulturne atmosfere u kojoj će sva naša deca moći da rastu, dišu i dostižu najviše standarde koji su za nas najčešće bili nedostižni.

Promo/Stefan Vacić
 

Reditelj mlađe generacije Siniša Cvetić rekao je da je bilo važno da se čuje šta naši najiskusniji reditelji misle o trenutnoj kinematografiji, o njenoj budućnosti i prošlosti ovde, i u Jugoslaviji.

- I mene je, kao mladog reditelja, poprilično zanimalo da to čujem - izjavio je Cvetić.

Prema rečima autora filma Darka Bajića, u pripremi su još četiri dokumentarca koji će biti posvećeni svakom od ovih reditelja ponaosob.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike