24sedam na premijeri serije "Tunel": Istinite priče specijalne jedinice MUP-a o talačkim krizama koje su potresle Srbiju (FOTO/VIDEO)

26.08.2023

13:00

0

Posle projekcije publici se poklonio deo mnogobrojne ekipe

24sedam na premijeri serije "Tunel": Istinite priče specijalne jedinice MUP-a o talačkim krizama koje su potresle Srbiju (FOTO/VIDEO)
Deo ekipe serije "Tunel" na premijeri - Copyright Promo/Filip Olćan

Po uzoru na svetske filmske festivale, na kojima se pored premijera filmova, prikazuju i serije, sinoć je na Dunav film festu na Smederevskoj tvrđavi, održana premijera prve dve epizode serije "Tunel" u produkciji Telekom Srbije i Zillion Filma.

Promo/Filip Olćan
 

"Prateći trendove najvećih svetskih festivala kao što su festivali u Kanu, Berlinu i Veneciji, Smederevo i Dunav Film Fest, sada već treću godinu donosi premijerno epizode najvećih i najgledanijih srpskih serija. Uz veliku zahvalnost Telekomu Srbija i producentskoj kući Zillion film gledaćemo, ekskluzivno, po prvi put prve dve epizode Tunel". Ovim rečima publici se sinoć obratio, Igor Stanković, osnivač festivala i selektor programa.

Inspirisana kriznim i talačkim situacijama

Posle projekcije publici se poklonio deo mnogobrojne ekipe među kojima su bili reditelj Petar Ristovski, glumci Minja Peković, Jovan Belobrković, Dragan Boža Marjanović, Tamara Šustić, Danica Ristovski, Jovan Ristovski i Milica Bašić, scenarista Vladimir Ćosić, montažer Miodrag Cicović, i kostimografkinja Veliborka Brankov.

A ekipa portala 24sedam vam donosi prve utiske nakon odgledane prve dve epizode.

Serija je inspirisana stvarnim ličnostima i kriznim i talačkim situacijama koje su se desile u Srbiji u proteklih 20 godina.

Promo/Filip Olćan
 

Priča prati rad i privatne živote specijalne jedinice MUP-a, grupe za pregovore, koja kroz svaku epizodu ima pred sobom novog počinioca kome pokušavaju da pomognu.

Scenario je napisan na osnovu autentičnih policijskih izveštaja i intervjua sa pregovaračima i inspektorima koji su učestvovali u pregovorima na slučajevima kroz seriju.  

Iako svaka serija prati zaseban slučaj, jedna od glavnih junakinja je vođa pregovaračkog tima Nevena Gavran, koju igra glumica subotičkog Narodnog pozorišta Minja Peković, koja se fantastično našla u ovoj ulozi. Njen lik se razliku od drugih pojavljuje u većini epizoda.

Minja Peković,Tanjug /Milos Milivojevic
 

Njena junakinja je hrabra i beskompromisna i jedan od najboljih profesionalaca u MUP-u. Međutim, pored profesionalnog života koji nosi brojne izazove, ništa manje uzbudljiv i izazovan nije ni privatni život.

Kompleksan odnos sa majkom, bivšom inspektorkom u penziji i odnos sa maloletnom ćerkom, koji ne funkcioniše baš najbolje, su posebni izazovi za nju a kako će se ona nositi sa svim tim uporedo sa profesionalnim izazovima  imaćemo prilike da pratimo kroz celu seriju.

Svetska produkcija, srpska realnost

U drugoj epizodi serije koja se zove "Jutarnji program" upoznali smo i mladog inspektora Miloša Petrovića koji rizikuje svoj život u pregovorima sa bivšim košarkašem koji sa ručnom bombom upada u policijsku stanicu. Njega igra glumac Jovan Belobrković, koji je publici poznat po serijama "Blok 27", "Močvara" i "Grupa".

U prve dve epizode smo videli i glumce: Danicu Ristovski, Miloša Đorđevića, Zorana Cvijanovića, Nebojšu Dugalića, Dragana Božu Marjanovića... a u svih 11 epizoda igra ekipa od 150 glumaca.

Surova, napeta i na momente komična serija. Sudeći po sinoćnjim reakcijama na Smederevskoj tvrđavi, serija će se sigurno dopasti publici.  

Promo/Filip Olćan
 

Možemo reći da je ovo serija svetske produkcije, koja prikazuje srpsku realnost.

- Utisci su još uvek sveži ali zadovoljan sam kako je sve proteklo večeras. Mislim da smo uspeli da napravimo jedan napet policijski triler, i da će ga publika gledati iz jednog novog ugla koji do sada nije videla. Obično smo do sad pratili neke likove iz sveta kriminala. Ovde su glavni likovi sa druge strane zakona. Možemo reći da je to jedna uzvišena jedinica policije čiji je ljudski život iznad svega. Oni uvek pokušavaju da reše slučajeve bez nasilja pre nego što do njih dođe - objašnjava za 24sedam reditelj Petar Ristovski.

Trenutak pre tačke pucanja

Kao u životu ni u seriji nije sve crno-belo.

- Počinioce u seriji je nešto dovelo do pucanja  i ovo je trenutak kada mi ulazimo u tu tačku. Oni su ušli u taj tunel svesti iz kojeg ne vide izlaz, trenutak kada se odluče za ekstremnu akciju. Tu dolaze naši junaci koji pokušavaju da rašire tu suženu svest, da mu pokažu da ipak postoje opcije i da ga okrenu na pozitivnu stranu gledanja na život - objašnjava reditelj, ceo pristup rada na scenariju.

Promo/Filip Olćan
 

Serija je nastala na osnovu stvarnih događaja ali i imena i lokacije su u seriji izmišljeni.

-  Trudili smo se da iskoristimo maksimum od realnih izveštaja, čak smo u nekim slučajevima u scenariju koristili stvarne dijaloge - kaže Ristosvki, međutim ipak na kraju treba imati na umu da ovo nije dokumentarna serija.

"Tunel" će na jesen biti emitovan na kanalu Superstar.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike