Zašto je Savez komunista Jugoslavije osuđivao "Misterije organizma": Makavejev i Milena Dravić u kultnom filmu "crnog talasa" (FOTO)

28.08.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Kakva je bila pozicija umetnika u bivšoj državi

Zašto je Savez komunista Jugoslavije osuđivao "Misterije organizma": Makavejev i Milena Dravić u kultnom filmu "crnog talasa" (FOTO)
Copyright Profimedia

Projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića biće održani 2. septembra u Velikoj sali Doma omladine Beograd, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

ATA Images/Amir Hamzagić
 

Program se realizuje u okviru serijala "DOC Cinema Masters" koji se duže vreme odigrava upravo na ovom mestu, ili u sali "Amerikana" u DOB-u, a ulaz je uvek slobodan. Gost večeri je reditelj i scenarista Goran Radovanović, dok je moderatorka - producentkinja Jovana Nikolić.

"Slučaj Makavejev" o "Misterijama organizma"

Poznati i nagrađivani dokumentarni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" (2019.), istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji. Fokus ostvarenja jeste na političkoj i društvenoj klimi u kojoj je pod patronatom Saveza komunista Jugoslavije, sa javnih govornica, osuđivan upravo film "WR: Misterije organizma" (1971) reditelja “crnog talasa” Dušana Makavejeva (1932-2019).

Profimedia
 

To je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuju glumica Milena Dravić, ali i sam Makavejev. U filmu se pojavljuju i svedoče - Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević i drugi.

Profimedia
 

Film je premijerno prikazan na FEST-u 2019. godine kada je dobio nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu “Srpski film (Srbija i prijatelji)”. Scenario potpisuju reditelj Goran Radovanović i Boris Trbić, dok ostatak filmske ekipe čine  snimatelji Dragan Đorđević, Aleksandra Angelovski i Miroslav Jakovljević, kompozitor muzike Ognjen Milošević, montažer Maja Kokić, u produkciji dve domaće kuće - “Nama Films” i “Oktobar Film”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike