Mocartova ljubavna pisma i dela velikih majstora na aukciji: Rekordna cena za dve Rembrantove slike (FOTO)

22.08.2023

13:00

0

Na prodaju je ponuđen i medaljon britanske kraljice Šarlote koji je poklonila Kralju Džordžu Trećem

Mocartova ljubavna pisma i dela velikih majstora na aukciji: Rekordna cena za dve Rembrantove slike (FOTO)
Na aukciji Kristi ponuđena retka umetnička dela - Copyright Profimedia

Velika svestska aukcijska kuća Kristi organizovala je aukciju na kojoj su se našla Mocartova ljubavna pisma, bista velikog renesansnog vajara Kanove, dve Remabrantove slike, jedno delo renesansnog slikara El Greka kao i medaljon britanske kraljice Šarlote, koji je poklonila Kralju Džordžu Trećem.

Profimedia
Medaljon britanske kraljice Šarlote

Sudeći po scenama po kojima su prodata aukcija je više nego uspela.  

Dve Rembrantove slike prodate su za rekordnu sumu, prenosi RTS.

Prodate slike koje je jedna porodica čuvala 200 godina

Prve procene su bile da slike vrede oko šest miliona evra, međutim na aukciji ova dva dela velikog holandskog mastora su prodata za 13,5 miliona evra.

Kustos aukcijske kuće „Kristi“ je prilikom jedne posete imućnoj porodici procenio da bi za Rembrantove slike mogli da dobiju i više od šest miliona evra, pa su naslednici odlučili da ih prodaju.

Profimedia
Dve Rembrantove slike dostigle neverovatnu cifru

Ove slike su do sada bile nepoznate javnosti i više od 200 godina bile su u vlasništvu nekoliko generacija jedne holandske porodice u Amsterdamu.

- Reč je o slikama koje su nastale 1635. godine i mada su malog formata, odražavaju izuzetnu intimu i karakter ličnosti koje su naslikane. To su portreti bračnog para koji je bio veoma blizak sa Rembrantovom familijom. Gospodin Jan Vilems van der Plajm i njegova supruga Japgen Karels su iz Lejdena, Rembrantovog rodnog grada.

Profimedia
 

Bili su porodični prijatelji i sa slikarevim roditeljima, tako da su njihovi životi bili decenijama povezani i dobro su se poznavali - kaže Henri Petifer, predstavnik „Kristijevog“ odeljenja Stari majstori.

Medaljon svedok velike ljubavi kraljice Šarlote

Aukcijska kuća „Kristi“ zabeležila je milionske iznose pri prodaji i dela drugih umetnika.

Renesansi slikar El Greko, proslavio se sakralnim slikama poput Sahrane Hristove, koja je prodata za osam miliona funti. Eksperti kažu da je vanredno dragocena jer je reč o originalu kome se izgubio trag, i sada je prvi put izložen javnosti.

- U ranom periodu dela El Greka odisala su dinamikom, bogatstvom boja i kompozicije. Ta slika nastala je u Rimu, uzor slikara je bio Mikelanđelo i po stilu znamo da potiče iz El Grekove rane faze - objašnjava Petifer.

Profimedia
 

Medaljon britanske kraljice Šarlote iz 1788. godine, koji je poklonila Kralju Džordžu Trećem, popularan je i zbog serije o kralju Džordžu, koja je sada na Netfliksu.

- Medaljon od keramike i stakla svedoči o velikoj ljubavi kraljice Šarlote prema kralju Džordžu, jer je to bio izuzetno težak period za monarhiju 1788. kada je kralj bio bolestan- istakao je Hari Vilijams Balkli, šef odeljenja „Kristija“ za srebro.

Profimedia
Mocatovo ljubavno pismo baronici

U ponudi su bila i Mocartova ljubavna pisma baronici Valdštaten, kao i bista Jelene, koju je renesansni vajar Antonio Kanova posvetio heroini grčke mitologije Jeleni Trojanskoj, koja je prodata za četiri miliona funti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike