Haos oko statue Oskara Orsona Velsa: Šta je prodato za više od pola miliona dolara? (FOTO)

31.07.2023

22:00

0

Na aukciji su bili ponuđeni i ostali lični predmeti slavnog glumca

Haos oko statue Oskara Orsona Velsa: Šta je prodato za više od pola miliona dolara? (FOTO)
Orson Vels - Copyright Profimedia

Statua Oskara koju je Orson Vels dobio za scenario filma "Građanin Kejn" prodata je na aukciji tokom proteklog vikenda za 645.000 dolara, dok je početna cena bila 250.000. Na aukciji su bili ponuđeni i ostali predmeti čuvenog glumca.

Zanimljivo je da ova statua nije original.

Profimedia
 

Slavni američki režiser, glumac, scenarista i producent, čak nije ni prisustvovao ceremoniji na kojoj je dobio Oskara, a statua koja je prodata na aukciji je duplikat koju je Velsova ćerka zatražila od Akademije 1988. godine, jer nije mogla da nađe original među ličnim stvarima svog oca.

Statua na prodaju za jedan dolar

Američka filmska akademIja je napravila duplikat, ali je pre toga napravljen ugovor koji predviđa da Orsonova ćerka ne može da proda statuu, a da je pre toga ne ponudi Akademiji za jedan dolar.

To je inače standardni ugovor koji svi dobitnici Oskara moraju da potpišu od 1950. godine. Međutim, ovde tek počinje prava pometnja.

Profimedia
 

Nekako se potpuno misteriozno i volšebno "izgubljena" statua 1994. godine pojavila na aukciji u Sotbiju. Potom se utvrdilo da je statua bila prvobitno kod Garija Grejvera, snimatelja koji je radio poslednji Velsov film "Druga strana vetra".

On je tvrdio da mu je slavni glumac i scenarista dao Oskara u zamenu za finansijsku nadoknadu. Potom je prodao jednoj kompaniji za 50.000 dolara, koja ga je onda ponudila Sotbiju za 250.000.

Tužba

Čuvena aukcijska kuća se obratila Beatris Vels, ćerki Orsona Velsa, ne bi li proverila autentičnost, a ona ih je onda tužila. Sud je presudio u njenu korist, pa je i ona pokušala da proda statuu 2003. godine.

Potom se umešala Akademija, koja je pokušala da zaustavi aukciju, tvrdeći da se sporazum iz 1988. godine proširuje i na originalnu statuu.

Međutim, sud je presudio u korist Beatris, koja je potom statuu prodala za neutvrđenu cenu.

Film "Građanin Kejn"/Profimedia
 

Statua je prodata neprofitnoj fondaciji iz Kalifornije koja je opet pokušala da nagradu proda 2007.

Akademija će ispitati ceo slučaj

Na kraju, originalna statua je prodata na aukciji u Sotbiju 2011. godine a za nju se nadmetao i čuveni Dejvid Koperfild. Prodata je za 861.000 dolara, a ime vlasnika nije javno sapšteno.

Što se tiče samog duplikata statue koja je prodata proteklog vikenda, aukcijska kuća takođe nije saopštila ime novog vlasnika, ali ostaje otvoreno pitanje zašto Akademija nije intervenisala s obzirom na to da ima potpsian ugovor sa ćerkom Orsona Velsa, da je ne može otuđiti bez odobrenja.

Profimedia
 

Zvaničan odgovor Akademije glasi:

- Ispitaćemo ceo slučaj.

Orson Vels je imao samo 25 godina kada je snimljen "Građanin Kejn"

Inače, zapanjujuće je to da je Orson Vels imao samo 25 godina kada je film "Građanin Kejn" premijerno prikazan.

U eseju o „Građaninu Kejnu“ u Njujorkeru, Polin Kil kaže da je uspeh filma rezultat toga što je Vels otkrio, i uživao u tome, koliko je zabavno praviti filmove. Ipak, prava magija se nalazila u tome što se uživanje prenosilo sa reditelja na ostale učesnike u snimanju, i obrnuto.

Profimedia
 

„Građanin Kejn“ se uglavnom bavi mladim genijem koji uživa u moći i samopouzdanju, a napravio ga je mladi genije koji takođe uživa u moći i samopouzdanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike