Spektakularna aukcija 30.000 ličnih predmeta Fredija Merkjurija: Klavir na kojem je nastala "Boemska rapsodija" na prodaju (FOTO)

04.08.2023

11:17

0

Tekst pesme rukom napisan dostiže cifru i do milion evra

Spektakularna aukcija 30.000 ličnih predmeta Fredija Merkjurija: Klavir na kojem je nastala "Boemska rapsodija" na prodaju (FOTO)
trideset hiljada predmeta slavnog pevača na aukciji - Copyright Profimedia

Fredi Merkjuri je bio jedna zaista fascinantna ličnost. To mogu da posvedoče svi oni koji su pratii njegove nastupe. Međutim za njega očigledno nije postojala razlika života na sceni i van nje.

A to može da posvedoči aktuelna izložba njegovih ličnih predmeta i to čak 30.000 koju organizuje jedna od najpoznatijih aukcijskih kuća Sotbi, koja će nakon 5. septembra prirediti i veliku aukciju.

Profimedia
 

- Fredi je pre svega bio sjajan zabavljač kako na sceni tako i na svojim fantastičnim večerama i okupljanjima - izjavio je Tomas Vilijams, vođa aukcije Fredijevih ličnih predmeta u Sotbiju.

Bio je vredan sakupljač

Među 30.000 njegovih predmeta nalaze se umetnička dela, nameštaj, fotografije, rukom pisani tekstovi, zlatne i platinaste ploče kao i njegove lične fotografije nastale na polaroidu.

- Fredi je bio vredan sakupljač, nije ništa bacao - ističe Vilijams iz Sotbija.

Ogromna kolekcija njegovih ličnih stvari nasledila je Merkjurijeva bliska prijateljica Meri Ostin. Ona je izjavila da je odlučila da proda skoro sve predmete  kako bi „zatvorila ovo posebno poglavlje u svom životu“ i „dovela svoje poslove u red“.

Profimedia
 

Među stotinama predmeta su njegovi šljašteći šljokičasti kostimi, kožne jakne i raskošni crveni ogrtač i kruna koje je nosio na svom poslednjem nastupu 1986, kao i nikad ranije viđene radne verzije hitova „Don’t Stop Me Now“, „We Are the Champions“, „Somebody to Love“..

Rukom pisana Boemska rapsodija milion evra

Jedan od vrhunaca aukcije biće rukom pisani tekst pesme „We Are the Champions”, kao i harmonije i akordi, napisani na devet strana.

Očekuje se da će se prodati na aukciji za više od 300.000 evra. Do sada neviđeni radni tekst pesme „Killer Queen”, napisan na listu papira crnom hemijskom olovkom 1974, procenjuje se na skoro 80.000 evra.

Profimedia
 

Ostin je izjavila da joj je posebno bilo teško da stavi tekstove pesama na aukciju, jer su oni za nju najlepša strana čoveka kojeg je poznavala.

- Vi gledate rad umetnika. Precrtavanja, preispitivanje... - izjavila je ona.

Očekuje se da će rukom pisana prva verzija pesme “Bohemian Rhapsody”, koja pokazuje da je Merkjuri eksperimentisao sa naslovom pesme “Mongolian Rhapsody” pre nego što je precrtao, koštati oko milion evra.

Zvezda aukcije klavir

Zvezda aukcije, biće Merkjurijev omiljeni dečji klavir, koji bi trebalo da bude prodat za cifru od oko tri miliona evra. Klavir je preživeo nekoliko selidbi, a zauzimao je centralno mesto u njegovoj vili i bio je srce Merkjurijeve muzičke i lične priče od 1975. do njegove smrti.

Profimedia
 

Ostali istaknuti detalji uključuju Merkurijevu umetničku kolekciju, koja sadrži dela Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala; rukom pisane pozivnice za njegove rođendanske proslave i večere uključujući onu iz 1977. na kojoj je pisalo “Dress to Kill!” i njegove kolekcije antičog nameštaja, japanskih kimona i figurica mačaka.

- Merkjuri je napisao: „Volim da sam okružen sjajnim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom - ističu u aukcijskoj kući Sotbi.

Izložba i predstojeća aukcija nam pokazuju da je očigledno tako i živeo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike