Da Vinčijev "Salvator Mundi" ne prestaje da intrigira: Najskuplja slika na svetu ponovo u centru pažnje (FOTO)

15.08.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Nastala je oko 1500. godine i prikazuje lik Isusa Hrista

Da Vinčijev "Salvator Mundi" ne prestaje da intrigira: Najskuplja slika na svetu ponovo u centru pažnje (FOTO)
Copyright Profimedia

Najskuplja slika na svetu, "Salvator Mundi", Leonarda da Vinčija, ne prestaje da izaziva ogromnu pažnju. Kontroverzno delo za koje jedni smatraju da je rad renesansnog genija, dok drugi misle da je kopija, prodato je 2017. godine u njujorškom Kristiju za rekordnih 450,3 miliona dolara saudijskom princu Mohamedu bin Salmanu, što je najveći iznos ikad plaćen na aukciji.

Profimedia
 

Slika “Salvator Mundi” (Spasilac sveta) nastala je oko 1500. godine i prikazuje lik Isusa Hrista u renesansnoj odeždi kako izranja iz mraka dok sa dva prsta desne ruke blagosilja, a u levoj drži kristalnu kuglu. U vreme renesanse kristalna kugla predstavljala je nebesa, a nekoliko simbola ove slike ukazuje da posmatrač gleda u spasitelja i gospodara kosmosa.

Slika postaje NFT

The Art Newspaper navodi da će čuvena slika sada postati NFT. Radi se o projektu iza kojeg stoji ElmonX, platforma za digitalnu imovinu u saradnji sa međunarodnom kompanijom za licenciranje slika "Bridgeman Images". Uslovi prodaje će uskoro biti objavljeni.

Prethodni NFT tokeni proizvedeni u sklopu ovog partnerstva uključuju "Mona Lizu" Leonarda da Vinčija, Van Gogovu "Zvezdanu noć", Rodenovog "Mislioca" i Moneove "Lokvanje".

Profimedia
 

Prema web stranici ElmonX-a "Mona Liza" je prodata u 330 izdanja po ceni od 150 funti. Platforma je takođe prodala "autor proof" verziju za 900 funti u izdanju od 10 komada.

Tržište za NFT ipak još uvek varira. NFT digitalnog umetnika Beeplea (NFT Everydays - The First 5000 Days), prodat je za 69,3 miliona dolara u Kristiju 2021., ali od prošle godine globalna prodaja NFT-a beleži pad od 83 procenata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike