Spektakularni prikaz umetnosti Leonarda da Vinčija uz pomoć veštačke inteligencije: Šta se krije "Unutar genijalnog uma"?

09.08.2023

15:00

0

Uprkos tome što je imao mnogo izgubljenih dela stvorio je neke od najuticajnijih slika u zapadnoj umetnosti

Spektakularni prikaz umetnosti Leonarda da Vinčija uz pomoć veštačke inteligencije: Šta se krije "Unutar genijalnog uma"?
Leonardo da Vinči - Copyright Profimedia

"Unutar genijalnog uma" naziv je ambicioznog i vrlo složenog projekta koji je lansirao ovih dana Gugl, a predstavlja stvaralaštvo genijalnog Leonarda da Vinčija na jedan nov i dosad neviđen način.

Profimedia
 

Leonardova svojevrsna virtuelna retrospektiva u sklopu platforme "Google Arts and Culture" napravljena je upotrebom veštačke inteligencije (AI) i rezultat je saradnje s 28 institucija širom sveta i pod vođstvom najvećeg svetskog stručnjaka za Leonarda - istoričara umetnosti Martina Kempa.

Sadrži čak 3.000 crteža, uključujući 1.300 stranica slavnih kodeksa renesansnog majstora, među kojima i Codex Atlanticus u 12 tomova.

Impresivni 3D modeli

Onlajn izložba uključuje i impresivne 3D modele i animacije nekih od najznačajnijih Leonardovih izuma, kao što su leteće mašine, a zauzvrat će ih muzeji koji su sarađivali na projektu koristiti za interaktivne postavke u budućnosti.

Profimedia
 

Tim iz Gugla koristio se veštačkom inteligencijom kako bi razvrstao Leonardove spise i crteže po tematskim celinama, sve u nameri da se sagleda puna širina njegovog raznolikog umetničkog i naučnog rada, te naizgled bezgraničnu, interdisciplinarnu praksu.

Leonardova neverovatna priča

"Unutar genijalnog uma" ima za cilj ispričati Leonardovu neverovatnu priču na način koji je privlačan i široj javnosti i stručnjacima istorije umetnosti, iz udobnosti vlastitog doma, poručuju iz Googlea.

Leonardo je među najvećim slikarima u istoriji umetnosti i često se smatra osnivačem visoke renesanse.

Profimedia
 

Uprkos tome što je imao mnogo izgubljenih dela i manje od 25 pripisanih velikih dela — uključujući brojna nedovršena dela — stvorio je neke od najuticajnijih slika u zapadnoj umetnosti.

Mona Liza, njegovo je najpoznatije delo i često se smatra najpoznatijom slikom na svetu. Tajna večera je najreprodukovanija religiozna slika svih vremena, a njegov crtež Vitruvijevog čoveka takođe se smatra kulturnom ikonom.

Profimedia
 

Godine 2017, "Salvator Mundi", koji se u celini ili delimično pripisuje Leonardu, je prodat na aukciji za 450,3 miliona dolara, postavljajući novi rekord za najskuplju sliku ikada prodatu na javnoj aukciji.
Leonardovu izložbu možete pogledati ovde.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike