Zašto je Van Gog sebi odsekao uvo? Misteriozno pismo otkriva pravu istinu o samoubistvu slavnog slikara

31.07.2023

19:00

0

Izgleda da Pol Gogen nije bio glavni krivac

Zašto je Van Gog sebi odsekao uvo? Misteriozno pismo otkriva pravu istinu o samoubistvu slavnog slikara
Autoportet Van Goga sa odsečenim uvetom - Copyright Profimedia

Nova istraživanja bacaju sumnju na popularnu teoriju da je slavni slikar Vinsent van Gog odsekao sebi uvo u trenucima ludila nakon svađe sa Polom Gogenom.

Naime, Martin Bejli, istraživač i autor knjige o slavnom slikaru “Studio of the South” tvrdi da je Van Gog odsekao sebi uvo nakon što je primio pismo u kome je stajalo da će se njegov brat Teo, Vinsentov najveći ktitor i poštovalac, oženiti, piše Gardijan.

Profimedia
 

Do sada je bilo poznato da je Van Gog bio veliki protivnik tog braka.

"Šlag na torti” nesrećnog Vinsenta

Prepostavlja se da se umetnik plašio da će brak narušiti blizak odnos koji ima sa Teom i da će na kraju njegov brat, jednom kada bude zasnovao sopstvenu porodicu, uskratiti finansijsku pomoć na koju se umetnik oslanjao.

Međutim, istoričari su do sada smatrali da je pismo u kome ga Teo obaveštava o ženidbi stiglo tek nakon što je Van Gog već odsekao sebi uvo.

Profimedia
 

Bejli tvrdi da ima dokaze da je slikar pismo primio upravo 23. decembra 1888. godine, samo nekoliko sati pre nego što će odseći sebi uvo. Te večeri, istina, došlo je do svađe sa Polom Gogenom, ali ona je bila samo “šlag na torti” već jako nesrećnog Vinsenta.

Božić u psihijatrijskoj bolnici

Kako bilo, slikar je te noći odsekao sebi uvo i završio u psihijatrijskoj bolnici. Tako je umesto da Božić provede sa svojom mladom verenicom, Teo došao kod brata u posetu.

Nakon kratkog boravka u psihijatrijskoj ustanovi, Van Gog je otpušten 7. januara i tada je pisao Teu:

- Uskoro će doći lepi dani i ponovo ću početi da slikam orhideje u cvatu.

Profimedia
 

Godine 1890. Van Gog se preselio u Over sir Oaz, severno od Pariza i tu je stvorio svoje poslednje delo pre samoubistva. Poslednji put je video brata prilikom njegove posete 6. jula 1890. godine.

Vinsent van Gog pucao je u sebe 27. jula i umro dva dana kasnije u Teovom prisustvu.

Teo sahranjen pored Vinsenta

Nakon bratovljeve smrti, Teo postaje depresivan i ubrzo je primljen u sanatorijum u Utrehtu gde mu je konstatovana dijagnoza “opšte paralize nerava povezane sa sifilisom“ ali danas se pominje i mogućnost da je bolovao od privremene akutne porfirije koja je možda bila i osnovna Vinsentova bolest.

Profimedia
 

Do novembra iste godine i sam je bio za stalno primljen u psihijatrijskoj bolnici. Umro je nekoliko meseci kasnije u 33. godini života. Teo i Vinsent van Gog sahranjeni su jedan pored drugog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike