Rubensova slika koja je bila izgubljena 300 godina na aukciji: Misterija koja zbunjuje!

20.06.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

I dalje je nejasno kako se izgubio trag ovom delu

Rubensova slika koja je bila izgubljena 300 godina na aukciji: Misterija koja zbunjuje!
Copyright Profimedia

Slika flamanskog slikara Rubensa, koja je bila izgubljena 300 godina i otkrivena pod imenom drugog autora pre 60 godina u Misuriju, u Americi, biće sledećeg meseca ponuđena na aukciji za vrednost do šest miliona funti, piše Tajms.

Slika baroknog majstora iz 17. veka je imala drugi naziv i prodata je kao rad Lorena de la Hajera pre 15 godina, bez ikakve pompe.

Profimedia
 

- Ova prelepo očuvana slika, puna Rubensovog italijanskog iskustva, dokaz je da se čak i imena velikih umetnika mogu izgubiti u istoriji - rekao je Džordž Gordon, kopredsednik aukcijske kuće Sotbi.

Slika je potvrđena kao Rubensovo delo nakon što je Sotbi sproveo detaljno arhivsko i istraživanje iks zracima. Upoređeno je sa platnom koje je bilo u vlasništvu Rubensovih đenovljanskih pokrovitelja, porodice Spinola. Navedeno je u njihovim dokumentima, ali se trag gubi 1730-ih.

Neobjašnjiva misterija

Rendgenski snimci su otkrili da je delo naslikano preko prethodnih slikarskih napora, a stručnjaci mogu da vide kako veliki umetnik radi u nastojanju da stvori delo. Stoga daju uvid u proces Rubensovog rada tokom njegovih ključnih, ranih godina u Italiji.

Nejasno je kako se izgubio trag Rubensovoj slici. Prvi zapis o njoj je iz 1655. godine, što je bilo 15 godina nakon smrti umetnika. Prenošena je iz generacije u generaciju porodice Spinola, a poslednji put je zabeleženo da ju je nasledila jedna od ćerki u toj porodici 1731. Zatim se trag gubi.

Profimedia
 

Možda je nekim brakom slika izašla iz porodice i nestala iz evidencije. Kako je od Evrope iz 18. veka dospela do Misurija, može se samo pretpostaviti. Tamo se pojavila u jednoj kolekciji iz 1963. godine.

Sotbi će biti domaćin aukcije 5. jula.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike