Otkrivena jedna od najvećih tajni „Mona Lize“: Šta se krije iza misterioznog osmeha?

05.05.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Okončana je misterija pozadine najčuvenijeg portreta na svetu

Otkrivena jedna od najvećih tajni „Mona Lize“: Šta se krije iza misterioznog  osmeha?
Mona Liza - Copyright Profimedia

Most Romito di Laterina, koji se nalazi u provinciji Areco u Italiji, naslikan je u pozadini čuvene "Mona Lize" Leonarda da Vinčija.

Italijanski istoričar Silvano Vinčeti je koristeći istorijska dokumenta, savremene fotografije i snimke drona došao do zaključka da je upravo Romito bio inspiracija Leonardu kada je početkom 16. veka naslikao legendarni portret.

Profimedia
 

Ovim je okončana misterija pozadine koja je pokrenula mnogo sporova tokom godina, kao i identitet žene na najčuvenijem portretu na svetu.

Prema ranijim teorijama, most u pozadini je Ponte Burijano, blizu Laterine, dok mnogi smatraju da je to Ponte Bobio u Pjaćenci. Međutim, Vinčeti je siguran da je to etrursko-rimski most Romito, navodi Gardijan.

Ključni dokaz

Najočigledniji detalj na osnovu kog je došao do ovog otkrića bio je broj lukova na mostovima. Most na Da Vinčijevoj slici imao je četiri luka, kao i Romito. Burijano ima šest lukova, dok Bobio ima više od šest. Do danas je ostao samo jedan luk od Romita, koji se protezao preko reke Arno, kao i temelji mosta na suprotnoj strani obale.

Profimedia
 

- Dokumenti pronađeni u državnim arhivima Firence, koji su pripadali porodici Mediči, pokazuju da je između 1501. i 1503. most bio veoma opterećen saobraćajem - rekao je Vinčeti dodajući da je upravo u to vreme Leonardo bio u oblasti Val d’Arno u službi kardinala Čezara Bordžije, a zatim i Pjera Soderinija, državnika iz Firence.

Mereći širinu između obala reka i koristeći dužinu preostalog luka mosta, italijanski istoričar utvrdio je da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti reka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike