Šokantna priča o tvorcu atomske bombe sa oznakom "R": Film "Openhajmer" ostavio publiku u jecajima (FOTO/VIDEO)

13.07.2023

20:00

0

Mnogo scena seksa u ovom kontroverznom ostvarenju

Šokantna priča  o tvorcu atomske bombe sa  oznakom "R": Film "Openhajmer" ostavio publiku u jecajima (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Openhajmer" - Copyright Profimedia

Filmski reditelj Kristofer Nolan prepoznatljiv po svojim filmovima odabrao je Roberta Openhajmera, kao glavnog lika za svoj novi film "Openhajmer", i time nas vratio u vreme kada je američki fizičar nadgledao stvaranje atomske bombe tokom Drugog svetskog rata.

- Openhajmerova priča je jedna od najdramatičnijih koje znam i ima mnogo, mnogo aspekata zbog kojih je tako neodoljiva - izjavio je Nolan u intervjuu za Rojters.

Profimedia
 

Openhajmer je upravljao tajnom laboratorijem Los Alamos, koja je napravljena za vreme predsednika Frenklina Ruzvelta u sklopu projekta "Menhetn" radi izgradnje prve atomske bombe. Nadgledao je detonaciju prve atomske bombe Trinity u pustinji u saveznoj državi Novi Meksiko pre nego što je bombardovana Hirošima i Nagasaki.

Kilijan Marfi kao "otac atomske bombe"

Nolanov triler "Openhajmer" temelji se na biografiji "American Prometheus" iz 2005. koju su napisali Kai Bird i Martin J. Sherwin, a u filmu glume zvezde poput Meta Dejmona, Roberta Daunija Džuniora, Emili Blant i Kilijana Marfija, koji se našao u glavnoj ulozi "oca atomske bombe".

- Toliko je mnogo informacija o Openhajmeru. Kao glumac, moj posao je da zapravo idem za ljudskošću i emocijama ka kompleksnosti i moralnosti lika - kazao je Marfi, koji je već sarađivao s Nolanom.

Kako je dodao nije "traćio vreme na fiziku" već na čoveka.

Profimedia
 

- Bilo je ludo biti deo snimanja filma i još je luđe gledati ga - istakao je.

Film je dobio oznaku R

Film je dobio oznaku R, što znači da deca mlađa od 17 godina treba da budu u pratnji roditelja, odnosno da film sadrži materijal za odrasle ka što su grub jezik, scene nasilja, zloupotrebe droga ili golotinju.

Kritičari su potpuno oduševljeni filmom "Openhajmer". Svetska premijera je održana u Parizu a novinari koji su gledali film oglasili su se na Tviteru kako bi podelili svoje sjajne recenzije, a jedan je kritičar opisao da im je film "rascepio  mozak" kao i da ih je sve "ostavio da jecaju tokom odjavne špice".

Profimedia
 

- Rastrgan sam između toga da budem skroz sramežljiv i tajanstven u vezi s Openhajmerom i da samo izađem i kažem da je to potpuni nokaut koji mi je otvorio mozak poput  jezgra plutonijuma i ostavio me da jecam kroz odjavu kao da se ne mogu ničega više setiti - napisao je na Tviteru filmski kritičar Robi Kolin iz Telegrafa, koji je najavio mnogo scena seksa.

- I za sve one koji su gunđali o nedostatku seksa u ranijim radovima Kristofera Nolana… Čoveče, dobijaš seks jer je to samo Nolan mogao prikazati u ovom filmu - dodao je.

Profimedia
 

Film je neverovatan

S druge strane filmski kritičar Bilge Ebiri je rekao:

- Openhajmer je... neverovatan. Reč koja mi stalno pada na pamet je "zastrašujuće". Nemilosrdan tempo, ludo zamršena istorijska drama koja se gradi i gradi i gradi sve dok Nolan ne udari čekićem na najneverovatniji, najpotresniji način.

Džonatan Din iz Sandej Tajmsa nazvao je film "odvažnim" i "inventivnim".

Filozofska drama za odrasle

Lindzi Bar, filmska novinarka Asošijeted Presa, takođe je bila opčinjena filmom.

- "Openhajmer" Kristofera Nolana je zaista spektakularno ostvarenje, u svojoj istinitoj, jezgrovitoj adaptaciji, inventivnom pripovedanju i nijansiranim izvedbama Kilijana Marfija, Emili Blant, Roberta Daunija Džuniora, Meta Dejmona i mnogih, mnogih drugih uključenih - nekih samo za scenu - rekla je Bahr.

Ona je dodala:

- Teško je govoriti o nečemu tako složenom kao što je ovo u nečem tako glupom kao što je tvit ili objava, ali "Openhajmer" je zaista ozbiljna, filozofska drama za odrasle koja je napeta i uzbudljiva kao Dunkirk. A veliki trenutak - TAJ TRENUTAK - izaziva strahopoštovanje..

Profimedia
 

Matt Maytum iz Total Filma takođe je bio oduševljen dramom:

- "Openhajmer me je zapanjio: studija karaktera na najvećem nivou s uzvišenim izvođenjem Kilijana Marfija. Epska istorijska drama, ali s izrazito nolanovskim senzibilitetom: napetost, struktura, osećaj za meru, zapanjujući zvuk, izvanredna slika. Vau."

Profimedia
 

Koliko je jak utisak na sve ovaj film ostavio možda najbolje govore reči Elsa Keslassy iz magazina "Variety".

- Znak da je francuska publika zavolela "Openhajmera" je to što su ostali ispred bisokopa Grand Rex dugo nakon završetka kako bi raspravljali o njemu!"

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike