Agonija u Holivudu se nastavlja: Sve zbog veštačke inteligencije

01.07.2023

11:30

0

Pregovori sa filmskim studijima i striming platformama su počeli pre skoro mesec dana

Agonija u Holivudu se nastavlja: Sve zbog veštačke inteligencije
Copyright Profimedia

Da li će sve stati u Holivudu znaćemo 11. jula. Naime iako su pregovori između sindikata "SAG-AFTRA" i predstavnika filmskih studija i platformi za striming, trebalo da budu okončani juče, rok za konačnu odluku o stupanju u generalni štrajk, je odložen do 11. jula.

Profimedia
 

Pregovori su počeli 7. juna i do sada je održan niz sastanaka, međutim ostale su sporne tačke oko upliva veštačke inteligencije u kreiranje sadržaja, kao i strimovanja sadržaja i penzijskog osiguranja.

Zaštita od veštačke inteligencije i bonusi od strimovanja

"SAG-AFTRA" traži zaštitu od veštačke inteligencije kao i bonuse od strimovanja sadržaja koji dožive veliki uspeh na platformama.

SAG-AFTRA je već skoro dva meseca u štrajku a ukoliko se do 11 .jula ne postigne dogovor štrajk bi mogao da zaustavi skoro svu TV i filmsku produkciju u Holivudu.

Podsetimo, pre dva dana, više od 400 glumaca, uključujući one sa A-liste i dobitnike Oskara kao što su Meril Strip i Dženifer Lorens - potpisale su pismo u kojem traže od "SAG-AFTRA" da obezbede "prelomni ugovor" sa filmskim studijima i platformama za striming.

Profimedia
 

Pismo su poslali šefovima i pregovaračkom timu strukovne organizacije.

"Ovo nije trenutak da se "nađemo u sredini", ali nije ni preterano reći da su oči istorije uprte u sve nas" – citira Rolling Stone pismo i nastavlja – "Molimo vas da se zalažete za sve promene koje su nam potrebne i zaštitu koju zaslužujemo, i time uđemo u istoriju".

- Smatramo da su naše plate, naše veštine, naša kreativna sloboda i snaga našeg sindikata oslabljeni u poslednjoj deceniji. Želimo da se to promeni - navodi se u pismu.

Profimedia
 

Među zahtevima oko ugovora su važna pitanja uključujući minimalnu zaradu, isplate autorskih naknada koje uključuju rast prihoda od striminga, zdravstveno osiguranje, penzije i dodatno, regulisanje pravila o korišćenju ličnih snimaka za kastinge.

U Holivudu je i ranije bilo štrajkova glumaca.

Najveći se dogodio 1980. godine, kada je skoro cela proizvodnja u SAD stala na tri meseca, a usledio je i štrajk zbog istog ugovora. Manjih štrajkova bilo je 2000, 2008. i 2017. godine.

Profimedia
 

Takođe, glumci su uvek podržavali Savez pisaca i scenarista (VAG).

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike