Prekinuto snimanje pete sezone serije "Stranger Things": Razlog se krije u jednom događaju!

09.05.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Štrajk Udruženja scenarista Amerike već ima velike posledice

Prekinuto snimanje pete sezone serije "Stranger Things": Razlog se krije u jednom događaju!
Stranger Things - Copyright Profimedia

Produkcija pete sezone popularne serije "Stranger Things" obustavljena je do daljeg, zato što su se njeni kreatori solidarisali sa štrajkačima iz Udruženja scenarista Amerike. Braća Met i Ros Dafer objavili su na Tviteru da se raduju nastavku snimanja, ali da "to neće biti moguće tokom ovog štrajka".

 

 

"Nadamo se da će se uskoro postići fer dogovor, kako bismo svi mogli da se vratimo na posao. Do tada se odjavljujemo", naveli su kreatori jedne od najpopularnijih serija na Netfliksu.

Masovno otkazivanje novih projekata

Netfliks nije pogođen štrajkom samo kada je reč o ovoj seriji, nego je pod znakom pitanja i nova sezona serije "Cobra Kai", navodi Variety, prenosi Euronews.

Iz istog razloga, Marvel je obustavio rad na rimejku filma "Blejd" sa Maheršalom Alijem u glavnoj ulozi, a analitičari procenjuju da je Holivud već žestoko oštećen obustavom rada. Industrija zabave u celini izgubila je otprilike 10 milijardi dolara u vrednosti deonica, već posle prvog dana štrajka.

Profimedia
 

Šta je izazvao vrtoglavi rast popularnosti striming servisa

Podsećamo, u svom saopštenju povodom započinjanja štrajka, WGA navodi: "Ponašanje kompanija stvorilo je ekonomiju tezgarenja unutar radne snage sindikata i njihov nepokolebljiv stav u ovim pregovorima ukazao je na sklonost daljem obezvređivanju profesije pisaca".

Naime, vrtoglavi rast popularnosti striming servisa doveo je do značajnog pada prihoda od oglašavanja, jer se publika sve više seli sa klasične televizije na "on-demand" programe. Iako iz Alijanse producenata poručuju da redovno i fer plaćaju svoje scenariste i da su sindikatu ponudili da u studijima zapošljavaju određen broj scenarista, bez obzira na to da li je njihova potreba za njima manja, iz WGA tvrde da to "neće biti dovoljno, imajući u vidu egzistencijalnu krizu sa kojom se scenaristi suočavaju".

Profimedia
 

Kompanije uništile biznis

"Kompanije su uništile ovaj biznis. Toliko toga su uzele od pisaca, upravo od ljudi koji su ih učinili bogatim", naveli su u saopštenju povodom pokretanja štrajka 2. maja.

Scenaristi tvrde da su zbog procvata striminga pretrpeli ogromne finansijske gubitke i da sada polovina njih radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. godine, kada je trećina njih primala minimalan dohodak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike