"U sjaju ordena - za film i slobodu": Dodelom počasne nagrade Đorđu Kadijeviću otvoren 51. Sofest (FOTO)

04.07.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu

"U sjaju ordena - za film i slobodu": Dodelom počasne nagrade Đorđu Kadijeviću otvoren 51. Sofest (FOTO)
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Filmski festival u Sopotu otvoren je uručivanjem počasnih "Statueta slobode" reditelju Đorđu Kadijeviću i Vojno-filmskom centru "Zastava film", defileom učesnika i prikazivanjem filma "Vera".

ATA Images/Antonio Ahel
 

Nezaboravan i divan trenutak

Primajući "Statuetu slobode" za izuzetne domete u filmskoj umetnosti, Kadijević, autor filmova "Leptirica", "Praznik" i "Sveto mesto", kao i serije "Vuk Karadžić", istakao je da je posle 60 godina na filmu ovo za njega "nezaboravan i divan trenutak". Horor klasik "Leptirca", koji je Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju na "Sofestu" 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

ATA Images/Antonio Ahel
 

"Zastava film" kao riznica istorije Srbije

Počasnu nagradu "Zastava filmu" za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji primio je direktor ove institucije, pukovnik Goran Ikonić koji je rekao da mu je zadovoljstvo što primaju priznanje od festivala sa tako dugom tradicijom.

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Prisustvujemo istorijskom trenutku - valorizuje se sjajan doprinos "Zastava filma", jedne od retkih institucija u Evropi koja je napravila revoluciju u animiranom, igranom filmu i serijama, a posebno dokumentarnom - poručio je umetnički direktor Sofesta Aleksandar Avramović. Prema njegovim rečima, "Zastava film" je riznica istorije Srbije. Devet kratkih "Zastavinih" animiranih filmova biće prikazivani pre projekcija glavnih ostvarenja ovogodišnjeg Sofesta.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Defile fijakera

Na svečanosti otvaranja festivala, upriličen je tradicionalni defile gostiju fijakerima, a prvi pristigli pred Centar za kulturu Sopota bili su glumci iz filma "Vera" Tihomir Stanić i Džek Dimić, kao i reditelj Nedeljko Kovačić i scenaristkinja Kristina Đuković. Pred brojnim žiteljima na ulicama u centru Sopota, u kočijama su stigli i reditelj filma "Sveta Petka - Krst u pustinji" Hadži Aleksandar Đurović, scenaristkinja Ljiljana Habjanović Đurović, kao i glumci Milica Stefanović i Andrej i Viktor Šepetkovski. Na isti način došla je i rediteljka Nina Ognjanović, producent David Jovanović i glumci Branislava Stefanović, Katarina Pešić i Igor Ivanovski.

U sjaju ordena - za film i slobodu

U okviru 51. Sofesta, koji traje do 8. jula, pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu", u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu. U programu "Sofesta" su "Munje opet!", "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Indigo kristal", "Usta puna zemlje", "Troje", "Ovuda će proći put", "Tragovi", "Praznik rada", "Probudi me" i drugi naslovi.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Stručni žiri koji će odlučiti o nagradama čine nekadašnji dobitnici "Sofesta" rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević. Na otvaranju festivala nastupilo je Kulturno-umetničko društvo "Kosmaj" iz Sopota i bend Kal. Pre početka festivala, u Centru za kulturu Sopota otvorena je izložba "75 godina VFC Zastava filma i kolaži Đorđa Kadijevića", sa dokumentarnim materijalima "Zastava filma" i 19 umetničkih slika koje je napravio reditelj.

Domaćin festivala je Centar za kulturu Sopot, izvršni producent je Centar beogradskih festivala (CEBEF), podršku su dali Grad Beograd, Opština Sopot i Minstarstvo kulture Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike