Šta nas čeka na jubilarnom 30. filmskom festivalu na Paliću: Najbolji evropski dokumentarci

02.07.2023

14:00

0

"Mali i veliki" daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na ekološke posledice NATO bombardovanja

Šta nas čeka na jubilarnom 30. filmskom festivalu na Paliću: Najbolji evropski dokumentarci
Copyright Foto_Fredrik Wenzel/ Printscreen

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

Putevi heroja - foto Ratko Antunovic
 

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, “Zimska priča” Karla Olsona (Švedska, Danska), “Poslednji galeb” Tonislava Hristova (Bugarska, Finska), “Mavena” Andrije Lekića (Srbija, Crna Gora), “Nakon posla” Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i “Posle mosta” koji su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije.

Različiti stilski i vizuelni pristupi

Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

Mavena/Printscreen
 

- U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji.

Od opservacionih dokumentaraca (U Ukrajini, Zimska priča) koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice - ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta (Nakon posla i Mavena), do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima (Posle mosta, Poslednji galeb), svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena - istakao je selektor ovog programa Igor Toholj.

U Ukrajini/Printscreen
 

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja “Posetioci” Veronike Liškove (Češka, Norveška, Slovačka), “Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu (Španija, Litvanija), “Planeta B” Pitera Van Eka “Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa (Slovenija, Francuska), „Putevi heroja“ Ane Konstantinović (Srbija), “Mali i veliki” Želimira Gvardiola (Srbija) i “Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” Angelosa Ralisa (Grčka, Francuska, Nemačka).

Dokumentarac o Misisipiju i poplavama

Igor Toholj je selekciju filmova za program Eco Dox obrazložio rečima:

“Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani Planeta B. Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: Južni vetar predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, Neustrašiva Afrin: Vreme poplave apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu.

Posetioci/Printscreen
 

Nedelja, nedelja je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a Posetioci vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta”.

Toholj je posebno istakao i domaće filmove u ovoj selekciji.

Dva domaća dokumentarca

 - Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva –Putevi heroja i Mali i veliki. Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.”

Nakon posla, foto_Fredrik Wenzel
 

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike