Đorđu Kadijeviću počasna "Statueta slobode": Film "Vera" otvara 51. "Sofest"

28.06.2023

15:05

0

Od 3. do 8. jula pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu"

Đorđu Kadijeviću počasna "Statueta slobode": Film "Vera" otvara 51. "Sofest"
Copyright Amir Hamzagić/ATAImages

Filmski festival u Sopotu biće održan od 3. do 8. jula pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu", a počasna "Statueta slobode" biće uručena reditelju Đorđu Kadijeviću, najavili su organizatori.

Na 51. Sofestu u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu, devet kratkih animiranih filmova "Zastava filma", kao i pet naslova za decu, rekao je na konferenciji za novinare umetnički direktor Aleksandar Avramović.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest
 

- Nastavljamo po modelu nacionalnog festivala, na kome ćemo u takmičarskoj konkurenciji prikazati 21 film, među kojima su tri ostvarena u manjinskoj koprodukciji sa producentima iz država bivše Jugoslavije - naglasio je Avramović.

Uručenje nagrade Đorđu Kadijeviću na otvaranju

U programu "Sofesta" su "Munje opet!", "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Indigokristal", "Usta puna zemlje", "Troje", "Ovuda će proći put", "Tragovi", "Praznik rada", "Probudi me" i drugi naslovi.

Stručni žiri koji će odlučiti o nagradama čine nekadašnji dobitnici "Sofesta" rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević.
Film 3. jula otvara film "Vera", čijem prikazivanju u Cetnru za kulturu Sopot prethodi defile filmskih ekipa i gostiju festivala, kao i nastup Kulturno-umentičkog društva "Kosmaj" iz Sopota i benda Kal.

printscreen/youtube/rts
 

Na otvaranju festivala, počasna nagrada "Statueta slobode" biće uručena Kadijeviću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Klasik strave "Leptirca", kog je Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju na "Sofestu" 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

- Kadijević je utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih serija 'Vuk Karadžić' - podsetio je Avramović.

Ulaz na festival besplatan

Počasna nagrada biće uručena "Zastava filmu" za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, a direktor Vojno-filmskog centra "Zastava film" pukovnik Goran Ikonić je podsetio da su "jedna od najstarijih i najreperezentativnijih produkcija dokumetarnog filma".

"Zastavini" animirani filmovi biće prikazivani pre projekcija glavnih ostvarenja, a Ikonić je dodao da će u okviru izložbe "75 godina VFC 'Zastava filma i kolaži Đorđa kadijevića '" posetioci moći da vide kroz fotografije i eksponate istoriju te vojne produkcijske kuće.

Promo/Stefan Vacić
 

Direktorka Centra za kulturu Sopot Dragana Čolić je rekla da se nadaju velikom broju posetilaca i da se zainteresovani mogu rezervisati besplatne ulaznice na telefon centra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike