Letnji bioskop na krovu Doma vojske: Filmski vremeplov Jugoslovenske kinoteke

01.07.2023

16:30

0

Izbor ostvarenja koja su u svoje vreme bila popularna, a tokom narednih decenija zadobila status evergrina

Letnji bioskop na krovu Doma vojske: Filmski vremeplov Jugoslovenske kinoteke
Copyright Promo/Jugoslovenska kinoteka

Letnji program Jugoslovenske kinoteke obeležiće svojevrsni vremeplov kroz istoriju filma. Na repertoaru u sali „Makavejev“ je izbor ostvarenja koja su u svoje vreme bila popularna ili nagrađivana, a tokom narednih decenija zadobila status evergrin naslova.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Od 15. jula ponovo će raditi A1 Kinoteka letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske. Projekcije pod otvorenim nebom prošle godine su privukle veliki broj gledalaca. Program za ovo leto biće objavljen uskoro.

Šezdeset godina od "Kleopatre"

Prvog dana jula u sali „Makavejev“ projekcija filma „Kleopatra“ (1963) Džozefa L. Mankievica obeležiće 60 godina od premijere čuvenog istorijskog i ljubavnog filma sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

U ciklusu Po željama gledalaca 2. jula biće prikazani vestern „Tačno u podne“ (1952) Freda Zinemana i krimi drama „Pasje popodne“ (1975) Sidnija Lameta.

Program Sećanje na... 3. jula posvećen je nedavno preminulom Tritu Vilijamsu, jednom od glavnih glumaca hit mjuzikla „Kosa“ (1979) Miloša Formana.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Narednih večeri ovaj program podsetiće i na stvaralaštvo drugih slavnih umetnika koji su nas napustili u poslednje vreme.

To su glumica Glenda Džekson - „Zaljubljene žene“ (1969) i muzička zvezda Tina Tarner - „Tomi“ (1975). Oba filma režirao je Ken Rasel. Biće prikazano i nekoliko ostvarenja glumca Helmuta Bergera - „Vrt Finci-Kontinijevih“ (1970) Vitoria de Sike, „Sumrak bogova“ (1968) Lukina Viskontija, kao i jugoslovensko-koprodukcioni „Veliki transport“ (1983) Veljka Bulajića.

Svakog ponedeljka filmovi iz tridesetih

Od 10. jula do prvih dana septembra traje letnji program koji je koncipiran kao svojevrsni vremeplov kroz istoriju filma. Svakog ponedeljka u fokusu će biti filmovi iz tridesetih godina 20. veka. Utorak je rezervisan za produkciju četrdesetih i redom do nedelje koja je posvećena naslovima iz devedestih godina. Tako će tokom osam sedmica biti prikazano po osam reprezentativnih ostvarenja iz svake dekade.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

 

U prvoj sedmici tridesete će predstaviti „Anđeli garava lica“ (1938) Majkla Kertiza, četrdesete „Arsenik i stare čipke“ (1943) Frenka Kapre, pedesete „Džungla na asfaltu“ (1950) Džona Hjustona. Slede „Lepotica dana“ (1967) Luisa Bunjuela, „Beri Lindon“ (1975) Stenlija Kjubrika, „Dečko koji obećava“ (1981) Miloša Radivojevića i „Evita“ (1996) Alana Parkera.

Evropski umetnički filmovi

Ceo program karakteriše veliki broj rediteljskih i glumačkih zvezda. Tako ćemo u drugoj sedmici, od 17. jula, gledati filmove Viktora Fleminga, Hauarda Hoksa, Mikelanđela Antonionija, Karlosa Saure, itd

Treće nedelje, od 24. jula, videćemo filmove u kojima su igrali Marlen Ditrih, Džejms Din, Džek Nikolson, ali i Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Raznovrsnost žanrova i tema vlada i u avgustovskom delu letnjeg programa. Tu su i evropski umetnički filmovi kao što su „Divlje jagode“ (1957), velikog švedskog reditelja Ingmara Bergmana, jedan od najznačajnijih domaćih filmova - „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, ali i američki hit - E.T. Vanzemaljac (1982) Stivena Spilberga, itd.
Na programu su i klasici „Moderna vremena“ (1936) Čarlija Čaplina, „Treći čovek“ (1949) Karola Rida, „Rozmarina beba“ (1968) Romana Polanskog.

Sedamdeset godina od "Praznika u Rimu"

Na 70 godina od premijere podsetićemo se romantične priče „Praznik u Rimu“ (1953) Vilijama Vajlera i komedije „Muškarci više vole plavuše“ (1953) Hauarda Hoksa, dok se „Američki grafiti“ (1973) Džordža Lukasa prikazuju tačno pola veka od premijere tog kultnog filma mnogih generacija mladih.

Fanovi „Bitlsa“ uživaće u filmu „Noć posle napornog dana“ (1964) Ričarda Lestera. Za ljubitelje mjuzikla tu je „Briljantin“ (1978) Randala Klajsera.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Letnji program Kinoteke završava se u nedelju 3. septembra filmom iz poslednje dekade 20. veka - originalnom akcionom i krimi dramom „Trči Lola, trči“ (1998) kojom su međunarodnu slavu zadobili reditelj Tom Tikver i glumica Franka Potente. Filmovi iz celog ovog ciklusa prikazivaće se od 19 sati i to će biti jedine projekcije u sali „Makavejev“.

Na taj način će zainteresovana publika moći da stigne i na kasnije večernje projekcije u A1 Kinoteka letnjem bioskopu na terasi Doma Vojske

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike